venkovský dům

Dům na půdorysu písmene L sestává ze štítově orientovaného obytného traktu na severní straně parcely, k němuž přiléhá návratí vložené mezi obytný dům a chlév. Nad chlévem je komorové polopatro vestavěné do krovu sedlové střechy uzavřené kamenným štítem. Zadní štít obytného domu je vyzděn z vepřovic. Střecha je pokryta falcovými taškami. K neomítnutému chlévu přiléhá bedněná kůlna se samostatnou pultovou stříškou krytou vlnitým plechem. Omítnuté průčelí domu je hladké, světle modrá líčka je přetažena bílou líčkou. Podrovnávka je modrá. Návratí je uzavřeno vraty s bedněnou konstrukcí. Dvorek vydlážděný kamenem je ohraničen opěrnou kamennou zdí s betonovou korunou. Je přístupný návratím, které je otevřeno do krovu hambálkové konstrukce. Půda je zpřístupněna žebříkem přistavěným ke sníženému průlezu. Podlahu průjezdu tvoří z části volně ložená prkna, dřevěné kostky a kamenná dlažba. Chlév vydlážděný kameny je přístupný ze dvora samostatným vstupem při návratí. Je zastropen stájovou klenbou do traverz ve čtvercových polích. Krajní pole při průčelí je široké jen asi 30 cm. V průčelí je prolomeno obdélné okénko s kamenným překladem. Za vstupem s jednokřídlými dvouvrstvými svlakovými dveřmi s nekrytým zámkem s klikou je ve zdi návratí odkládací výklenek na světlo. Nad ním jsou dva čtvercové větrací průduchy. Dveře v trámové zárubní jsou zasunuty do hloubky ostění dveřního výklenku s rovným překladem. Komorové patro z vepřovic nad chlévem je přístupné po žebříkovém schodišti chráněném přesahem střechy. Jednokřídlé prkenné dveře se svlaky jsou osazeny v hloubce rovného ostění vstupu zaklenutého segmentem. Na dveřích je krabicový zámek s klikou. Polopatro je zastropeno trámovým stropem s jednoduchým záklopem. Tři podélně kladené stropní trámy jsou okoseny. Okosy jsou ukončeny výběhy jen na straně návratí. Ve štítě je prolomeno obdélné okénko s vnitřní jednokřídlou nedělenou výplní. Na podlaze betonový potěr. Obytný trakt tvoří trojdílný dům komorového typu. Za světnicí při hlavním průčelí se nachází síň a malá klenutá komora. Do domu se vstupuje ze dvora po vybetonovaném zápraží, na jehož konci je v úrovni komory malý obdélný přístavek přístupný jednokřídlými prkennými svlakovými dveřmi s vnějšími závěsy. Přístavek má prkenný záklop a kamennou podlahu. Světnice s kamenným stropem s překládaným záklopem je osvětlena dvěma kastlovými dvoukřídlými šestitabulkovými okny s ven otevíranými vnějšími křídly. Okna se zapuštěnými závěsy s bambulkami na koncích jsou vsazena v líci zdiva a orámována dřevěným obložením s nízkým štítem. Strop je sestaven ze šesti příčně kladených okosených stropnic s výběhy, pod nimiž je v podélné ose podvlečen okosený průvlak. Okosy průvlaku jsou rovněž ukončeny výběhy. Zaoblené hrany prken záklopu jsou profilovány pravoúhlými ústupky. Vpravo od vstupu je na straně zaniklé pece zavěšeno na stropnicích bideuko. Ve zdi oddělující síň je pod stropem čtvercový průduch. Jednokřídlé rámové výplňové dveře světnice jsou osazeny v zárubni s profilovanou obložkou. Podlaha je dřevěná. Dveřní výklenek hlavního vstupu do síně je uzavřen plochým záklenkem. Jednokřídlé dvouvrstvé svlakové dveře s krabicovým zámkem s klikou jsou osazeny v trámové zárubni v hloubce ostění. Prkna lícové strany jsou na hranách profilována stejným způsobem jako desky záklopu ve světnici. Podobně jsou opracovány svlaky s vnějším pásovým kováním. Trámový strop s překládaným záklopem vynášejí tři příčně kladené, okosené trámy s výběhy okosů u stěn. V koutě světnice se nachází kuchyně dymníkového typu, uzavřená na straně síně zděným pilířem, v němž je ukotven podélně orientovaný rošt i trám vynášející dymníkové ústí průlezového komína. Komín je opatřen oplechovanou zděnou hlavou. Oltářové ohniště je ze dvou třetin odbouráno a nahrazeno zděným sporákem s troubou v malé kachlové kobce (podle sdělení majitelů byly užity kachle z původních kachlových kamen). V úrovni plotny jsou ve stěně osazena dvoukřídlá plechová komínová dvířka dozděného komína. Síň osvětluje obdélné okno ze dvora po pravé straně vstupu. Překlad otvoru tvoří prkno. Jednokřídlé kastlové okno s mříží má vnitřní třítabulkové křídlo. Vnější nečleněné křídlo je zavěšeno na plechových závěsech. V okně je jednoduchá mříž. V koutě nalevo od vstupu je ve zdi výklenek. Další okno je prolomeno ve zdi naproti vstupu vedle černé kuchyně. Dvoukřídlé kastlové šestitabulkové okno s ven otevíranými vnějšími křídly je opatřeno stejně jako okna světnice závěsy s kuličkovým ukončením. Parapet v okenní nice s rovným překladem je stejně jako ve světnici na hraně zaoblen s pravoúhlým ústupkem. Kamenná dlažba je v zadní části na hloubku černé kuchyně snížena asi o 10 cm. V koutě proti kuchyni se nachází vstup do klenuté komory. Vstupu je ve zvýšené úrovni předložen kamenem krytý zděný stupeň. Jednokřídlé prkenné svlakové dveře s rámem jsou osazeny v hloubce rovného ostění ze strany komory a opatřeny nekrytým železným zámkem s klikou. Komora vydlážděna kameny. Ve dvorním čele je prolomeno okénko vedoucí do přístavku na konci náspí.