zřícenina hradu Hrnčíř

Nad silnicí z Petrovic do Jiřičné na ostrožně vybíhající do údolí Pstružného potoka z V svahu vrchu Hrnčíř se nachází relikty drobného hradu, jehož jméno není známo. Čelní Z stranu chránily 2 šíjové příkopy, mezi kterými vznikla úzká plocha. V J části této plochy je patrný pozůstatek zahloubeného objektu. Na ploše vnitřního hradu, která má tvar úzkého trojúhelníka, je patrno jen několik jam nejasného původu. Na V straně je příkopem od plochy hradu oddělen samotný skalnatý konec ostrožny. Datování hradu prozatím jen velmi přibližně umožňují nepočetné archeologické nálezy a o lokalitě nejsou známy další historické údaje. V blízkých Petrovicích existoval u kostela rovněž nevelký hrad a celá tato situace 2 blízkých sídel může souviset s rozdílnou majetkovou situací v oblasti - odtržením Sušicka od Čech, které bylo vráceno ve 2. polovině 13. století.