městský dům

Jednopatrový podsklepený dům se dvěma patry půdní vestavby uzavírá celý blok domů ve východní frontě náměstí. K jihu je situován malý dvorek uzavřený ze strany souseda vysokou zdí. Parter východního průčelí je tříosý se dvěma vstupy pravoúhlých otvorů výkladců a středového výkladce se segmentovým záklenkem, nad nímž je stejně tvarována fasáda. Otvor středového výkladce rámují mělké pilastry a ve středu klenák. Ostatní plochu člení pásová rustika, která se uplatňuje i v bočním průčelí. Patro uličního průčelí je pětiosé, šestitabulková obdélná okna mají lištové šambrány a půlkruhový fronton s plastickou mušlí. Lizénové rámy opisují frontony a v mezipolích mají vybrané rohy. Nad korunní římsou jsou v mansardové střeše kryté břidlicovou maloformátovou šablonou vyzděny 4 vikýře se segmentovým zakončením a zaoblenou stříškou. O patro výš jsou tři menší vikýře. Otvory bočního průčelí do ul. Starobranské jsou uspořádány v pravidelném rytmu 3 + 2 + 4 x 3. Přízemí členěné pásovou rustikou a lizénami má ve východní straně páry otvorů nad sebou. Východní dveře vedou do suterénu a středové do centrální chodby. Okna rámují lištové šambrány, přímá nadokenní římsa a v suprafenestře nízký kanelovaný pilastr. Přízemí je od patra odděleno jak rozčleněním fasády, tak barevností. Nad kordonovou římsou jsou v tomtéž rytmu prolomena obdélná okna s dvoustupňovými parapetními římsami a s půlkruhovým frontonem se vsazenou mušlí. V mansardové střeše je prolomeno 14 střešních oken. Průčelí do ul. Úzké je členěno podobně jako jinde, má v přízemí krajní pravé osy slepý okenní otvor, vlevo od něj dveře se segmentovým zakončením. Další slepé otvory jsou v patře. Sokl je obložen umělým pískovcem. Fasáda vnitřního dvorku je bez dalšího členění rytmizována novodobými okenními otvory, ve východní zdi je prolomen půlkruhový otvor se vstupem. Mansardová střecha obsahuje novodobé vestavby, krytinou je z větší části asfaltový šindel. Dispozice přízemí je hloubkový trojtrakt s nejširším traktem středovým, zaklenutým mírně stlačenou valenou klenbou se třemi páry styčných výsečí. Severozápadní trakt je zaklenut plackovými klenbami s mezipasy, které se objevují ve zúženém středním traktu u dvora. Druhá severní místnost v přízemí, přístupného z náměstí, má při vnitřní zkosené zdi niky s pasy, vymezujícími konchu. Nejstarší částí je jihozápadní trakt s renesanční valenou klenbou se styčnými výsečemi. Ve středním traktu dva kamenné klasicistní portály s lištou. Centrální schodiště má litinové ornamentálně vypracované zábradlí. V patře zachována základní dispozice i klasicistní klenby. Z tohoto slohového období jsou i dveře a okenní mříž. K hlavní budově přiléhá dvoupatrové boční a zadní dvorní křídlo, které má nižší úrovně podlaží. Sklepy původních dvou úzkých gotických domů jsou umístěny ve dvou soustavách pod celým přízemím. Klenby jsou kamenné, ostře ve vrcholu zvednuté, průchody s kamennými portálky. Zadní sklepy jsou prostornější, přední menší a položené příčně. Sklepy jsou hladce omítnuty.