dům U Zlaté lodi

Patrový dům s nepravidelně členěnou barokní fasádou o šesti osách. Středová část vystupuje v mírném risalitu, v parteru je řešena jako dvouosá, s vjezdem rámovaným výrazným volutovým portálem. Risalit vrcholí v atice štítem se štukovým vyobrazením. Postranní části fasády, v patře "vsazené" do štukových rámů, zakončují v atice oválné štítky. Parter byl nově vybaven pásovou bosáží. Z konce 14. stol. zachovány části sklepa v části předního traktu průčelní budovy (valená silně zahrocená klenba). Přízemí v průčelní části s dochovaným gotickým zdivem je klenuto převážně valenou klenbou s lunetami na některých místech novodobě upravovanou (průjezd, vsazení traversy do pravého krajního traktu). Barokní periodu dokládá v interiéru nejlépe velký pokoj ve středu předního traktu se štukovou výzdobou stropu. Patra jsou spojena novodobým dvouramenným schodištěm v klasicistních zdech. Z ochrany vyjmuta dvorní křídla: Zadní klenutý prostor pravého dvorního křídla je podle SHP z roku 1993 jednoznačně středověkého původu vystavěný z opukového materiálu s otisky šalování a stopami středověkých omítek. Dále zde byla prokázána barokní vrstva omítky s vrcholně barokními malbami v celé ploše klenby.