socha sv. Donáta

Socha sv. Donáta je situována na jižní straně silničního mostu v intravilánu obce Lnáře. Na severní straně mostu se nachází socha sv. Jana Nepomuckého (č.ÚSKP 24010/3-4216), která je památkově chráněná. Pískovcová socha sv. Donáta je datována do 18. století a je shodně provedena jako již památkově chráněná socha sv. Jana Nepomuckého. Na nízkém hranolovém žulovém podstavci s římsami, projmutými hranami a vrchní krycí deskou stojí socha sv. Donáta. Na podstavci jsou vytesány dnes velmi málo zřetelné nápisy: na čelní straně „EX VOTO S. DONATEM“, na boku „O.G.N.“ Socha se nachází v tradičním zobrazení. Pískovcová socha zobrazuje stojícího světce, v esovitém prohnutí, s mírně nakročenou pravou nohou. Socha představuje světce v biskupském rouchu, zřaseného hlubokými záhyby. Pravá a levá ruka jsou ohnuty v lokti, levá přidržuje roucho, pravá dnes prázdná (pravděpodobně držela nejspíše klasy obilí). Hlava světce pokryta mitrou, obličej lemován vlasy a plnovousem. Záda plastická, členěna mělkými záhyby. Po stranách podstavce se nacházejí dvě piniové šišky, které jsou již kopiemi (originály nedochovány).