letohrádek Belveder

Areál Belvederu se nachází severně od Valtic v blízkosti aleje do Lednice, na nejvyšším bodě Liščího vrchu. Je tvořen hlavní budovou letohrádku a dvěma bočními budovami. Objekty jsou spojeny mladšími plnými zídkami a na vstupní straně dřevěným plotem, a společně vymezují prostor oválného čestného dvora. - Hlavní budova přízemní s patrovou střední částí, vystupující na obou stranách jako trojboké rizality. Střední část je krytá valbovou střechou, nižší křídla falešnou mansardou. Průčelí jsou rytmizována sledem pravoúhlých okenních otvorů a dveří, v patře střední části velká kruhová okna. Ve středu směrem do čestného dvora se přízemí otevírá arkádou, skrz ni vede hlavní vstup do objektu. Fasády jsou v celé ploše strukturovány pásováním, při okenních otvorech vedeným šikmo v naznačení klenáků. Patro odděluje profilovaná kordonová římsa. V interiéru se ve střední části nachází oktogonální sál a vstupní hala, symetricky po stranách jsou ve dvoutraktové dispozici, kolem středních otopných chodeb, rozloženy pokoje. Do patra vede kruhové schodiště. Místnosti jsou plochostropé s fabionovými římsami, sál má bedněnou klenbu. Obytné a reprezentační prostory jsou opatřeny dekorativní malířskou výzdobou. Objekt je částečně podsklepen.