zřícenina tvrze - Kokšínský hrádek

Zřícenina je situována na návrší v blízkosti řeky Úhlavy. Západní okraj návrší je odstraněn lomem, který porušil i část plochy památky. Jádro sídla se nachází na S straně návrší, kde je na vrcholku dochovaný v torzálním stavu dvouprostorový obdélný objekt zděný z lomového kamene, o rozměrech cca 18 x 14 m. Jeho orientace je S - J, výška dochovaného zdiva je do cca 1,5 m. Ve zdivu jsou patrné kruhové otvory přes celou jeho tloušťku - stopy po konstrukci lešení. Budova byla z J a V opevněna příkopem a vnějším valem, za nímž byl ještě vnější příkop po celém obvodu a kromě J strany i další val. Úsek tohto opevnění na Z straně je zničen lomem, jehož okraj se nachází jen několik metrů od reliktů zdiva. J část areálu zaujalo lichoběžníkové předhradí, jehož plocha mírně stoupá od příkopu směrem k J. Předhradí bylo zřejmě od okolního terénu na J odděleno lehčím opevněním, po němž se v terénu nedochovaly stopy, stejně jako po jakékoli zástavbě. V literatuře bývá Kokšín považován někdy za předsunuté opevnění švihovského hradu. není vyloučeno, že tuto funkci Kokšín plnil, ať již původně, přičemž byl později upraven jako drobné panské sídlo (včetně zřízení předhradí), nebo až druhotně právě úpravou staršího panského sídla. Dosavadní nálezy keramických zlomků pochází pouze z povrchového průzkumu.