kostel Narození Panny Marie

Kostel stojí na mírném návrší zvaném Tabačov v nadmořské výšce 188 m. Kostel představuje jednolodní orientovanou stavbu, na východě ukončenou trojbokým závěrem kněžiště s čtvercovou sakristií při jeho jižní stěně. K severní straně kněžiště přiléhá obdélná patrová kaple s vnitřním točitým schodištěm na její západní straně. Západnímu průčelí je na osu představena vysoká čtyřboká věž s hlavním vstupem do kostela, v rohu při jižní straně této věže je situována půlválcová schodišťová vížka, ukončená plochou stříškou nad hlavní římsou. Vížka je prolomena pravoúhlým vchodem, jedním segmentově zaklenutým oknem a třemi kruhovými otvory. Průčelí i stěny lodi jsou členěny arkaturovými rámy, loď je prolomena třemi segmentově zaklenutými okny, umístěnými na osu arkatur. Průběžná profilovaná korunní římsa nese sedlovou střechu nad závěrem zvalbenou. Čtyřpatrová věž je v přízemí prolomena na osu pravoúhlým vchodem s kamenným profilovaným ostěním s ušima a s kapkou, v nadpraží je rytý rám s ujmutými rohy a na něm spočívá vyložená profilovaná návojová římsa. V rámu rytý textx: VENITE ADOREMUS. Po obou stranách věže jsou volutová křídla štítu. Věž je členěna průběžnou zalamovanou soklovou, kordonovou a profilovanou korunní římsou v jednotlivých podlažích kordonovou římsou a v každém patře arkaturou, v níž je po jedené okenní ose. Okna věže jsou v široce rozevřených ostěních s hrotitými záklenky. Nad okny čtvrtého patra je umístěn kruhový hodinový ciferník. Věž je zastřešena čtyřbokým jehlanem a završena makovicí s křížem. Zaklenuta je v prvním patře zrcadlovou klenbou s profilovanou fabionovou římsou při její patě a s jednoduchými geometrickými obrazci ve štuku. Další patra jsou zastropena dřevěnými trámovými stropy. Předsíň v podvěží je zaklenuta ploše valenou klenbou se dvěma páry protilehlých lunet s ostrými hranami. Presbytář je trojboký, stěny členěny arkaturou, v níž je prolomeno po jednom segmentově zaklenutém okně. Sakristie na jižní straně presbytáře je přízemní, téměř čtvercového půdorysu, přístupná pravoúhlým vchodem v jižní stěně, a prolomená jedním pravoúhlým oknem na východě, krytá je pultovou střechou. V roce 1781 byla k severní straně presbytáře přistavěna obdélná patrová kaple Božího hrobu, přístupná vnitřním točitým schodištěm při její západní straně. V přízemí po jednom pravoúhlém okně v šambráně, v patře je fasáda kaple členěna arkaturou a v ní segmentově zaklenutým oknem. Střecha kaple je zvalbená. Kněžiště je zaklenuto konchou s výsečemi a jedním polem valené klenby s protilehlými výsečemi s ostrými hranami. Vítězný oblouk je zaklenut valeně stlačeným obloukem a loď ploše valenou klenbou se třemi dvojicemi protilehlých výsečí s ostrými hranami. Výseče spočívají na přízedních pilířích s římsovými hlavicemi. Mezi těmito pilíři jsou prolomena okna v hlubokých, mírně sešikmených ostěních s ploše segmentovými záklenky a šikmými bankály. Oba boční vstupy, severní i jižní, jsou umístěny ve výtvarně stejně pojatém ostění. V západní části lodi je zděná trojlodní kruchta, která je nesena dvěma čtvercovými pilíři a šesti přízedními pilíři s římsovými hlavicemi. Pole pod kruchtou jsou zaklenuta ploše valenými klenbami vždy s jednou dvojicí protilehlých lunet s vytaženými hranami. Zděné zábradlí kruchty je nad středním polem výrazněji konvexně vyduté. V ploše parapetu jsou obdélné vpadliny ve štuku, ve středním parapetu je kruhový štukový terč s letopočty 1767 a 1967.