sady na náměstí Míru

Dochovaná dispozice a náplň parkové úpravy náměstí pochází z let 1928-29, kdy byla realizována podle návrhu Josefa Kumpána. U parku na nám. Míru hrají významnou roli předcházející vývojové souvislosti. Tradice parkové úpravy lokality souvisí již se Sady Jakuba Wimmera, které za městským opevněním vznikaly od přelomu 18. a 19. století do dvacátých let 19. století a zahrnovaly i nynější náměstí Míru. Další etapu představovalo formování náměstí po roce 1852 do roku 1903, do nějž patřila parková úprava související s výstavbou kostela sv. Ludmily. Touto úpravou byla postupně jednoduše ztvárněná jižní část, později po výstavbě kostela v letech 1888-1893 pak i severní část náměstí. Park jako celek následně přeřešil vinohradský zahradní ředitel Leopold Batěk. Parková úprava, Batěkem ralizovaná v roce 1911, byla východiskem pro úpravu Kumpánovu v letech 1928-29, při níž se trasa elektrické dráhy přesunula do jižní části náměstí a před kostelem sv. Ludmily mohl být vyvinut prostor s křížovou dispozicí.