loreta

Zděná omítaná stavba na obdélném půdorysu s delší osou ve směru V-Z, krytá valbovou šindelovou střechou. Na vrcholu střechy osmiboká věžička s lucernou s cibulovou bání, krytina šindel. Fasády hladké, členěné přesazeným soklem a profilovanou korunní římsou. Omítky fasád štukové. V nárožích provedené široké lisény, spojené pod korunní římsou pásem; lisény mají vyšší sokl s ukončující oblou patkou. Při okrajích jižní fasády 2 obdélné portály se žulovým ostěním (u Z vstupu ostění s vnější lištou) s dřevěnými svlakovými dveřmi s klasovitě skládanými prkny (1. polovina 19. století ?). V protější fasádě jsou na stejných místech 2 vchody v trámkové zárubni s klasicistními svlakovými dveřmi (vých. vstup ústí na schody do půdy). Interiér osvětlený od západu na výšku obdélným oknem v žulovém ostění s rytými zrcadly s vykrojenými rohy, před proplétaná mříž. Zhruba uprostřed východní fasády malovaná P. Marie; nad ní na podřímsovém pásu erb Kolovratů a pod ní věnec s iniciálami. Na severní stěně blíže východnímu okraji v omítce vyrytý letopočet 1712, v horní části téže fasády drobný čtvercový větrací otvor s plastovou mřížkou.