činžovní dům

Řadový, zděný, dvoupatrový objekt, je okapově orientovaný. Dům je vybudovaný na téměř obdélném půdoryse, širokém cca 11,7 m a hlubokém 19,2 m. Uliční průčelí je pilastry ve vysokém řádu rozděleno na tři pole. Pilastry jsou v úrovni stropu nad 3. NP ukončené kompozitními hlavicemi. Střední pilastry jsou zdvojené. Krajní pole jsou o dvou okenních osách, prostřední má osu jednu. Celou plochu přízemí zabírá nevhodný celoprosklený výkladec v ocelohliníkovém rámu. Vstup do chodby a prodejny vychází z trojúhelníkové vpadliny v levé části výkladce. Kompozice průčelí je v přízemí vyosena, stěnové konstrukce horních pater jsou uloženy na průvlacích a pilířích z ocelových profilů. Kordónová římsa se nedochovala. Její polohu lze odhadnout z nasazení říms sousedních objektů a torz parapetních zrcadel. Okna ve 2. NP lemuje profilovaná šambrána. Nad okny je vysoko odsazená profilovaná suprafenestra. Ta je složitě zalamovaná, v jednodušším provedení je pouze nad prostředním otvorem. Na druhé supraportě zprava je zachováno torzo složitější a patrně i starší profilace ornamentu. Okna ve 3. NP opět lemuje profilovaná šambrána. Na ní dosedají mělké konzoly, které, s odsazenou suprafenestrou v opačném tvarování než v 1. NP, rámují pole s bohatým štukovým ornamentem. Uliční fasáda je ukončena korunní římsou s poměrně jednoduchou profilací. Při západní straně dvorní fasády je klozetový přístavek, původně přístupný z pavlačí ve 2. a 3. NP. Původní pětiosé členění je v patrech mnoha stavebními zásahy smazáno. Horní dřevěná pavlač nesená ocelovými konzolami je překrytá pultovou střechou z průhledného polykarbonátu. Dochovalo se na ní původní litinové, složitě tvarované zábradlí. Dolní pavlač je provedena ze sklobetonových tvárnic na železobetonových konzolách.Dispozice objektu je v přízemí přeřešená, ve střední a dvorní části je zachovaný hloubkový dvoutrakt. První trakt je účelově podélně předělen příčkami. Při uličním průčelí je jeho větší část přičleněná k prodejní ploše druhého traktu, která je plochostropá se zvýšeným stropem se sololitovými kazetami s mělkým diamantováním. Ve zbylé části je chodba sklenutá segmentovou klenbou. Následuje schodiště do 2. NP a dále se zde v rozšířené prostoře sklenuté plackou nachází vstup do sklepa a provizorně vestavěný klozet. Schodiště do patra je levotočivé, s teracovými stupni z roku 1929. Z místnosti při dvorním průčelí ve druhém traktu, sklenuté třemi poli segmentových kleneb do ocelových nosníků, je příčkou vydělená chodba do dvora. Na prostoru při uličním průčelí přiléhá ve druhém traktu valeně sklenutá místnost se třemi páry lunet, která byla ve 20. století v přední třetině rozdělená příčkou. Paty kleneb dosedají na předsazené pilíře. Podesta ve 2. NP je dvěma stupni rozdělená na dvě výškové úrovně, což zřejmě souvisí s dřívější nestejnou výškou kleneb v 1. NP. Z podesty jsou přístupné dvě bytové jednotky. Větší zabírá téměř celé podlaží. Má vstup v místě napojení bývalé chodby na pavlač, která je do něj v současnosti včleněná. Světlík vprostřed druhého traktu by mohl naznačovat polohu zaniklé černé kuchyně. Veškeré místnosti jsou plochostropé. 3. NP je přístupné po jednoramenném pravotočivém schodišti s konzolovými pískovcovými stupni. Částečně je dochováno litinové zábradlí. Schodišťová podesta je ve 3. NP z větší části nevhodně zastavěná předsíní a hygienickým příslušenstvím menšího ze dvou bytů. Přes původní ocelové požární dveře je přístupné jednoramenné, dřevěné schodiště na půdu. Stolice krovu je pravoúhlá s vrcholovou vaznicí a se dvěma, k jižní frontě vloženými vaznicemi. Půdní prostor je dělen dřevěným laťováním na několik skladovacích a úložných kójí. Dvouramenné schodiště do sklepa je sklenuté částečně valeně, částečně segmentovou klenbou. Ústí do úzké spojovací chodby, která spojuje původní podélný sklep pod prvním a druhým traktem při uličním průčelí a novější pod prvním traktem při dvorním průčelí. Zhruba ve střední části v místě napojení staršího schodiště je uzavřená prostora slouží jako kotelna. Spojovací chodba je zaklenutá stlačenou klenbou, hlavní sklepní místnost valenou klenbou z lomového kamene. Ta je ovšem viditelná a přístupná pouze ve zlomku své plochy. Zbytek je překrytý železobetonovými deskami, které dosedají na 8 příčně uložených ztužujících zdí. Jedná se o statické zajištění ze 70. let. Zadní sklep je zaklenutý segmentovou klenbou.