hrad Kuchlov

Lokalita se nachází na nízkém ostrohu na pravém boku údolí Malé Hané. Dispozice hradu je trojdílná. Přes celou šířku ostrožny (50 m) se rozpíná předhradí, které je ale jen 21 m dlouhé. Poměrně pravidelné vklesliny na povrchu naznačují místo postavení budov, stejně jako celé předhradí zřejmě dřevěných. Před jeho čelem je 9 m široký a 2,5 m hluboký příkop zčásti sekaný do skály a jen zbytek čelního valu. Za dalším příkopem se nachází další dva díly, ale vedle sebe, neboť západní jádro v mírně zvýšené poloze bylo od východního, druhého předhradí odděleno podstatně skromnějším příkopem. Příčný příkop má 10 m šířky a 4,5 a víc m hloubky, zatímco půlící je sice 9 m široký, ale hloubku má jen něco přes 1 m. Boční pětiúhelné předhradí bylo ohrazeno kamennou hradbou, dnes ukrytou v hrázkách po obvodu. Vedle vstupní brány stála nevelká budova, na niž směrem k severu navazovalo možná jen dřevěné stavení. Jádro hradu vymezují až 2 m vysoké přímé pásy rozesutých zdí, které uzavírají zdeformovaný tvar, v jehož chráněné zadní části je do skály zahlouben suterén paláce. Další náznaky primitivního stavení se nacházejí při obvodové hradbě na západě, ale může jít i o amatérské výkopy. Hrad evidentně neměl věž, ale jeho typologické zařazení je, z titulu neznalosti výškového vztahu hradby a paláce, problematické. Zajímavé jsou stopy objektů na terénním stupni západně pod jádrem. Protože k nim vede stará úboční cesta, šlo zřejmě o nutný hospodářský provoz, který nebyl na hradě žádoucí, nebo tam pro něj nebyl prostor. Dosavadní poznatky pocházejí z povrchových průzkumů. Chráněná plocha lokality je 5761 m2. Hrad byl sídlem s běžným zázemím, kterým byl Ruprechtov a možná i zaniklý Vilémov. Ruprechtov byl r. 1480 příslušenstvím hradu v Račicích, zatímco v předchozím výčtu z r. 1376 chybí. Keramika pocházející z hradu řadí jeho existenci do konce 13. a do 14. stol. a proto k zániku hradu mohlo dojít už ve druhé polovině 14. stol.