boží muka

Kamenný osmiboký pilíř z jednoho kusu kamene je usazen na vybíhající části širšího kvadratického soklu s okosenými horními hranami. Vybíhající část soklu je zúžená a kopíruje profilaci pilíře. Pilířek je v horní části na čelní straně k cestě zdoben dnes již nečitelným trojhranným štítkem. Z analogického srovnání božích muk v Jihočeském kraji lze uvažovat o tom, že ve štítku byl znázorněn šlechtický znak, či znak některého z cechů. Vzhledem k poloze božích muk by se mělo jednat spíše o první variantu. Teorii, že ve štítku byla vtesána rožmberská růže, nelze při současném stupni poznání potvrdit ani vyvrátit. Na pilířku je osazena vzácně dochovaná kamenná skládaná kaplice. Kaplice je složena z kamenných desek, které jsou překryty jedním kusem kamene ve tvaru sedlové stříšky. Dolní deska hlavice je ve spodní části tvarována náběhy tak, aby navazovala na užší pilířek. Tři boční desky nejsou zdobeny, stejně tak horní krycí deska. Horní sedlová deska je částečně v ostří sedla odtesána, v tomto místě byl zřejmě umístěn kamenný či kovový křížek, který se však nedochoval.