socha sv. Zachariáše

Socha sv. Zachariáše je osazena svým plintem na hranolovém podstavci (soklu) na povodní (východní) straně pilíře mostu. Jedná se o v kontrapostu stojící postavu, s nakročenou levou nohou, plnovousého světce s krátkými vlnitými vlasy, oděného do dlouhého nařaseného pláště s hlubokými záhyby s kapucí na hlavě, plášť z velké části splývá přes pokrčenou levou nohu. Světec pravou rukou přidržuje rozevřený svitek s textem a opírá ho o hruď, levou rukou přidržuje cíp pláště. Na čelní straně plintu sochy je nápis: “H. Zacharias.” a na pravé straně signatura: “JOS. STÜMER“ (kopie sochy z rumburské Lorety). Hranolový sokl má patku (nahoře profilovanou) a vejcovcem ozdobenou profilovanou římsu, pod níž je od dříku oblounem oddělený vlys. Dřík má na čelní straně po stranách po pilastru s rozetou ve vlysu. Mezi pilastry špatně čitelná devítiřádková citace modlidby? a pod ní pětiřádkový nápis: „Auf dieser im Jahr 1808 er: / richteten Brücke wurde die / Statue des H. Zacharias von / der hiervertigten Gemeinde zu: / vorricht in Jahre 1857“ (Na tomto v roce 1808 zřízeném můstku, byla socha sv. Zachariáše od zdejší obce renovována r. 1857). Nad tím ve vlysu rozeta s postranními listy. Na bočních stranách dříku je rozeta umístěná na střed čtyřlístku obrysem vytesaného do celé plochy strany. Sokl je pandánem soklu protější sochy sv. Jana Křtitele. Přibližné rozměry: celková výška: 325 cm, sokl: 150 x 85 x 70 cm, výška sochy: 175 cm.