dům

Dům č.p. 41 se nachází na nároží Liberecké ulice a spojovací uličky k cestě ke kostelu. Severozápadní stranou sousedí s domem č.p. 40, s nímž je také provozně spojen, původně byl vlastníkem jeden podnik. Dům je členěn na správní a výrobní část. Správní část - nyní část obytná, v přízemí s obchodními plochami - tvoří patrový objekt s polopatrem a malými obdélnými okénky s uchy a výrazně předsazenou střechou. Fasáda je bohatě zdobena, nejvýraznější je polozapuštěný, kolmo na roh budovy postavený balkon, z obou stran podepřený krakorci. Nárožní zdivo nad balkonem je podpíráno dvěma půlkruhovými bohatě zdobenými pasy se středovým ozdobným klenákem svedenými na střední sloup v ose balkonu. V supraportě nad vstupem na balkon je půlkruhový bohatý pseudorenesanční ornament. V přízemí v ose balkonu je na obou stranách nároží druhotně osazeno jedno obdélné novodobé jednotabulkové okno. Strana do ulice Liberecké je osmiosá, v přízemí se dvěma vstupy. V supraportě pravého vchodu v kartuši je letopočet 1897. Dveře jsou totožné, dřevěné rámové s výplněmi a obdélným proskleným nadsvětlíkem, členěným do šesti čtvercových tabulek. Pravá okenní osa má sdružená okna s jednou nadokenní římsou. Suprafenestry nad okny v přízemí jsou zdobeny centrálním preudorenesančním ornamentem s maskou. Okna jsou obdélná, čtyřkřídlá, s poutcem, vsazena dovnitř. Okna 1. patra mají společnou parapetní římsu, která zároveň tvoří průběžnou římsu, oddělující opticky obě patra, tato pokračuje i za balkonem na JZ boční straně. Okna 1. patra jsou totožná s okny přízemí. Nad nimi jsou pod střechou v jednotlivých osách umístěna obdélná malá horizontální okénka, lemovaná bohatou sgrafitotou pseudorenesanční výzdobou. Boční strana JZ do uličky je čtyřosá, okna ve všech patrech jsou shodná s okny v průčelí. V pravé ose jsou okna sdružena. Výzdoba suprafenester a fasády je shodná s průčelím. Objekt výrobní, navazující na tento dům směrem do uličky, je jednopatrový, na obdélném půdoryse se zalomením do L do dvorní části. Jeho fasáda je 11ti osá, se sdruženými okny v 7. až 9. ose. Okna jsou v obou patrech obdélná, čtyřtabulková, s poutcem, zasazená dovnitř, v přízemí s uchy a zvýrazněnou nadokenní římsou bez dalších ozdob, okna 1. patra jsou posazena na společné parapetní římse, navazující z průčelního objektu. Střecha je sedlová, značně předsazená.