kaple sv. Cyrila a Metoděje

Neorientovaná stavba (osa SV-JZ) obdélného půdorysu s trojbokým závěrem vybudovaná nad vodním pramenem je situována na mírném návrší v severovýchodní části obce, ve vysokém lesním porostu. Loď kryje sedlová střecha přecházející nad presbytářem v půljehlan. Za vytaženým západním štítem je osazen sanktusník ve formě otevřené lucerny zakončené jehlancovou střechou s vrcholovou hrotnicí, makovicí a křížem. Kaple vybudovaná na vysoké podnoži vyrovnávající svažitost terénu je přístupná kamenným schodištěm ukotveným na severní straně v opěrné kamenné zdi. Dominantním motivem hlavního (jihozápadního) štítového průčelí je barevně odlišené ústřední pole zakončené hrotitým obloukem a lemované plastickou lištou, do kterého je situován hlavní vstup a trojice okenních otvorů. Pravoúhlý vstupní otvor se sedlovým záklenkem rámuje kamenné ústupkové profilované ostění a chrání plné dřevěné dvoukřídlé dveře, se stavbou soudobé. Nad vstupem je prolomena trojice sdružených hrotitých okenních otvorů s převyšujícím středním otvorem, které propojuje mírně skosená parapetní římsa, na níž nasedají ústupkové šambrány. Nad centrálním polem je na osu prolomen menší trojúhelníkový okenní otvor s ústupkovou šambránou a parapetní římsou. Hladkou omítanou fasádu člení průběžný předstupující kamenný sokl, na nároží situované jednou odstupňované pilíře ponechané v režném kamenném zdivu, s pultovými stříškami a jednoduchá vyložená korunní římsa lemující štít. Severozápadní průčelí kaple je vzhledem k vývěru pramene vysoko podezděno. Přístup k prameni vede z jihozápadní strany po sestupném schodišti s kamennou zídkou. Nad výpusť je situována odstupňovaná hrotitě završená nika s omítanou přední částí a s režným zadním výklenkem s plastikou P. Marie Lurdské, který uzavírá železná kovaná mříž. Nad nikou je osazena mramorová obdélná deska s rytým nápisem: Na tomto místě dle ústního podání kázali a křtili SV. CYRIL a SV. METODĚJ asi roku 865. V kamenné podnoži severního průčelí je rovněž osazen základní kámen stavby přístupný kamenným schodištěm. Obdélná mramorová deska s plastickou výzdobou nese rytý nápis: ZÁKLADNÍ KÁMEN STRACHOTINKY položen dne 5 července 1871 o tisícileté památce příchodu slávských svatých APOŠTOLŮ na toto posvátné místo. Pamětní deska spočívá v hrotité nice s cihlovou špaletou. Obě boční průčelí kaple rytmizují vytažené odstupňované pilíře s pultovými stříškami ponechané v režném kamenném zdivu. V prvním poli je prolomena trojice sdružených hrotitých okenních otvorů s převyšujícím středním otvorem, které propojuje mírně skosená parapetní návojová římsa, na níž nasedají ústupkové šambrány. Do druhého pole, blíže k závěru je situován hrotitý okenní otvor s parapetní římsou a ústupkovou špaletou. Třemi analogickými okenními otvory (v ose slepý) je prolomen rovněž trojboký závěr. Fasádu bočních průčelí a závěru člení kamenná podezdívka, vytažené odstupňované pilíře s pultovými stříškami, lisénový pás a podstřešní jednoduchá římsa. Interiér: Interiér kaple je završen dřevěným plochým stropem. Materiál: Z části omítaná zděná stavba ze smíšeného zdiva s dřevěným krovem a dřevěnými výplněmi otvorů, střešní krytinou všech částí je plech.