vila
Vinohrady
Vinohrady
Dykova č.p. 1039/6
vila
secese

anotace

Vila byla postavena v letech 1898-1900 ve stylu romantického dekorativismu podle návrhu Aloise Dryáka.

popis památkové hodnoty

Zajímavý příklad vilové architektury z přelomu století, ve které se spojují nejrůznější prvky secese a slovanského slohu a moderní směry. Dílo předního českého architekta 1.pol.20.stol. V interieru cenné původnéí vybavení.

popis

Volně stojící vila, do ulice třípodlažní, ze zahrady čtyřpodlažní. Hranolová stavba s rizality a otevřenými vícepatrovými altány a balkony. Vstup pavilonkem neseným sloupem a zakrytým helmicí. Na boční fasádě vede do patra vnější schodiště. Okna jsou většinou sdružená po třech, rámovaná pravoúhle se zalamující římsou. Fasádu zdobí dekorativní malby vegetabilního a ornamentálního rázu v secesní stylizaci. Zahradu vymezuje pilířový zděný plot s poli z prutů zdobených rosetami. Branka je z tepaného plechu s dekorativními pruty. Zahrada pod vilou je terasovitě upravena.

• Kód CZ 17823, Vinohrady, býv. město, Vinohrady, Praha, Hlavní město Praha
  • Kód CZ 56445, Vinohrady (10), podíl hist. osady, Vinohrady, Praha, Hlavní město Praha