hotel

Dům leží západně od centra města na rohu ulice Kostelní a uličky U Zlatého lva. Na východní straně na něj navazuje třípodlažní přístavba hotelové části z roku 1906 (arch. R. Hemmrich). Jedná se o přízemní podsklepený dům s obytným podkrovím. Půdorys má obdélný, původní klasická trojtraktová dispozice je stále čitelná. Sklepy jsou klenuté valenou kamennou klenbou, s žulovými portálky ve vstupech. Rovněž střední a severní část přízemí je zaklenutá, zde jsou portálky z umělého kamene. Západní hlavní průčelí je členěno v ose mělkým rizalitem s hlavním vstupem v obdélném pískovcovém portálu s lištou, uchy a kapkami, zakončeném obdélným světlíkem s klenákem v ose. Jižně jsou tři okenní otvory s šestitabulkovými okny, severně dva. Z mansardové střechy vystupuje zděná pětiosá nástavba. Ze severní strany vede ke vstupu rampa, z druhé strany schodiště, opěrná zeď (dříve s přímým vstupem do sklepů) je obložena pískovcovými deskami a ukončena balustrádou z pískovcových hranolů s hranolovou pískovcovou římsou. Jižní průčelí je pětiosé, z mansardové střechy vystupuje zděná tříosá nástavba. Severní průčelí je tříosé, okna jsou rozložená nepravidelně, nástavba ve střeše totožná jako nad jižním průčelím. Východní průčelí je převážně kryto hotelovou přístavbou z 1906 a přístavbou z 2001. Profilované dřevěné korunní i mansardová římsy jsou replikami klasicistních říms a stejně jako okenní a dveřní výplně pocházejí z rekonstrukce v 2001. Střecha je kryta břidlicovými šablonami, částečně měděným plechem. Objekt je opatřen kontaktním zateplovacím systémem (polystyrén), omítky jsou stěrkové světle okrové – vše opět z rekonstrukce v 2001, kdy byly zásadně přestavěny i interiéry. Dům byl postaven jako krčma v polovině 17. století (přibližně v rozsahu dnešního jižního traktu). Ještě na mapě SK je vyznačen jako spalný. Kamenný střední a severní trakt pochází z období po 1830. V roce 1906 bylo ve východní části severního traktu vybudováno dvouramenné schodiště do podkroví a do přístavby hotelové části, která byla zřejmě alespoň částečně postavena na suterénu zde původně stojícího klasicistního domu (přístavba arch. Robert Hemmrich). V roce 1935 byla provedena vestavba do podkroví (Karl Wander), která nahradila jednoosé vikýřky, a byly provedeny další úpravy v interiérech. V roce 1964 byly při bouracích pracích objeveny dvě kovářské výhně. Další stavební úpravy byly prováděny po roce 1980 (roubení jižní části bylo nahrazeno škvárobetonovými tvárnicemi patrně až v 80. letech). Z této rekonstrukce pochází kamenné prvky vstupní rampy a schodiště i vitráže. Při rekonstrukci v 2001 byl nahrazen krov a mansardové římsy replikami, rovněž byl vyměněn historický trámový strop v jižním traktu a další prvky. Dále bylo provedeno zateplení a zásadní přestavba hotelové části, přístavba při východní fasádě a parkoviště na pozemku jižně od objektu.