dům s modlitebnou

Dům leží v severní části města Jablonec nad Nisou, mimo památkovou zónu, na severní straně ulic Petra Bezruče, kde je součástí vilové čtvrti. Jde o zděný patrový dům se sedlovou střechou, v přední části valbovou. Do valby je zasazen obdélný zděný dvouosý vikýř s valbovou střechou. Dům je hladce omítnutý, členěný průběžnými římsami v úrovni parapetních desek, parapetní výplně mezi okny přízemí a 1. patra mají štukový dekor. Na obytnou část domu navazuje směrem do zahrady nižší křídlo sálu vlastní modlitebny. Hlavní jižní průčelí je v přízemí i patře dvouosé. Přízemní sokl je obložen kamenným obkladem, v soklu jsou v ose dvě obdélná dvojitá sklepní okénka. Okna jsou zasazena ve špaletách, jsou trojdílná dvojitá s poutcem, v dolní části třítabulková, v horní šestitabulková. Všechna okna na hlavních fasádách jsou totožná. Ve vikýři osazena do špalety dvě obdélná dvojitá dvoukřídlá šestitabulková okna, vikýř je obdélný s křídly s naznačenými volutami. Vstupní západní průčelí je tříosé, okna obdélná dvojitá s poutcem, trojkřídlá, pětitabulková. Ke vchodu k vstupním dveřím, které jsou umístěny v západním průčelí, vede stupňovité schodiště. Dveře jsou obdélné rámové s kazetovými výplněmi a obdélným nadsvětlíkem. Vstup je umístěn do obdélného zděného přístavku, který je z bočních stran dvouosý. Okna jsou obdélná dvoudílná bez členění. Přístavek má valbovou střechu. Ve střeše nad tímto průčelím je obdélný vikýř. Vstupní východní průčelí je tříosé, okna jsou obédlná, dvojitá trojkřídlá pětitabulková s poutcem. Na severní stranu obytné části navazuje křídlo se sálem modlitebny, jehož podélné strany jsou čtyřosé; velká obdélná okna jsou půlkulatě zakončena, pojednána plochými lizenami, trojúhelníkový štít s kruhovým oknem lemuje rovněž lizénový rámec. Před fasádu předstupuje v její ose přístavek s okoseným nárožím. Má samostatnou jednoduše profilovanou římsu a pultovou střechu se čtvrtvalbou pokrytou plechovou krytinou. Střecha výškově přerušuje hlavní římsu, oddělující štít od dolní fasády. V podezdívce je trojice obdélných sklepních okének, tři okenní osy jsou i v horní části přístavku. Jsou zde osazena malá obdélná jednokřídlá nečleněná okénka se společenou parapetní římsou. Sál obdélného půdorysu je na severní straně rozšířen o plochostropý nižší a užší přímo osvětlený přístavek. Pod stropem sálu (ve tvaru valené klenby o profilu silně stlačeného oblouku) obíhá římsa. Západní, východní a jižní strana sálu jsou rytmizovány pravidelným střídáním půlkruhově zakončených otvorů, převážně vyplněných okenními konstrukcemi s parapetním zdivem, ojediněle také vyzdívkou. Nosné pilíře jsou v úrovni nasazení oblouku ozdobeny římsami. Pod stropem je po délce sálu zavěšena řada propojených novodobých deskových svítidel. Prostor sálu zaplňují 2 řady novodobých lavic kovové nosné konstrukce s průběžnými dřevěnými sedadly a opěradly. Sál má přímý vstup zvenku i z obytné části. Střecha je v horní části pokryta bobrovkami na hustém laťování, které jsou v dolní části nahrazeny plechem.