rodný dům Joži Úprky

Dům je podélně orientován do návesního prostoru. Fasáda členěna dvěma pravoúhlými vstupy s dřevěnými dveřmi zasazenými do hluboké špalety, z nichž vstup na pravé straně je novodobě zbudován, a vjezdem situovaným na pravé krajní straně usedlosti s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Fasáda rytmizována soklem s modrou podrovnávkou a lezénami, které vymezují pravoúhlá pole, v nichž jsou obdélníková okna. Na levé straně od středního vstupu dvě a napravo původně tři (jedno okno je zazděné). Okna lemována hladkými šambránami a klenákem ve vrcholu. Pod okny plasticky vystupující, hrubou omítkou vyplněná, obdélníková podokenní výplň. Kolem drobných pravoúhlých větracích okýnek hladká šambrána a mezi okny na pravé straně mělký výklenek akcentovaný třemi lipovými větvičkami pojednanými zelenou barvou. Omítka v hladkých polích je hrubá, akcentovaná plastickými obloučky. Kolem vstupů novodobé, při rekonstrukci navržené čtvercové bosy uspořádané nad sebou a vyplněné hrubou omítkou. Fasáda ukončena profilovanou podstřešní římsou, která nese sedlovou střechu krytou pálenou střešní krytinou bobrovou taškou. Vnitřní dispoziční členění je atypické, v podstatě tříprostorové, rozvinuté o kuchyni a výměnek. Vstupní síní je dům členěn na dvě části, a to jizbu s kuchyňkou a předjizbí s výměnkářskou světničkou, na níž navazuje komora se dřevěnými schůdky do horního patra. Komora je s trámovým zastropením a dusanou podlahou. Kuchyně, situovaná do dvora, je patrně vývojově mladším či dostavovaným prvkem. Svědčí o tom zásah do obvodového zdiva a velké okno. Stěny jsou vybudovány z kamene a hlíny, podlahy dřevěné nebo betonové.