Hraniční zámeček

Hraniční zámeček situovaný na západním břehu Hlohoveckého rybníka s fasádou orientovanou k východu tvoří centrální budova se symetricky přistavěnými bočními křídly, orientovanými na ose S J. Průčelí ústřední patrové budovy na pravidelném obdélném půdorysu tvoří předsazený přízemní prostor, prolomený třemi půlkruhově zaklenutými, zasklenými arkádami na průčelí a jednou arkádou po stranách. Střecha vysazené místnosti slouží jako loggie, na níž se vychází velkým pravidelným francouzským oknem na ose stavby, prolomeným do fasády v prvním patře. Loggii tvoří čtyři mohutné sloupy s jednoduchými toskánskými hlavicemi s nízkým abakusem, které jsou v průčelí spojeny třídílnou arkádou. Arkáda, zaklenutá třemi plackami je svedena do pilastrů, zapuštěných do hmoty centrální budovy. Horní část arkády člení korunní pásová římsa, nad níž nevelké konzoly nesou jednoduchou, na ose převýšenou betonovou atiku s maiuskulním nápisem: ZWISCHEN / ÖSTERREICH UND MÄHREN. Jednoduchá fasáda loggie je doplněna třemi kamennými věnci, zasazenými do zdiva. Severní a jižní fasádu centrální budovy tvoří analogicky řešená rozměrná obdélná okna, vsazená do vpadlého zrcadla, s vloženými sloupy a slepou arkádou, nahrazující fronton, v níž se nachází dekorativní kamenný věnec. Nad bočními fasádami se nachází atika, řešená podobně jako na průčelí; na středu převýšená atika nese kamenné reliéfy erbů knížat z Liechtensteinu. Po stranách hlavní budovy jsou symetricky připojena boční křídla, tvořená přízemními komunikačními trakty a postranními hranolovými pavilony. Komunikační trakty člení šest okenních os, tvořených jednoduchými obdélnými okny, opatřenými okenicemi, které jsou vzájemně odděleny lesénovými pásy. Střechu komunikačních traktů tvoří vyhlídkový balkon se zábradlím, jehož zadní část uzavírá zeď ve výši bočního okna hlavní budovy se šesti slepými arkádami, opatřenými okenicemi. Hraniční zámeček je zakončen dvěma patrovými hranolovými pavilony, prolomenými na ose v přízemí půlkruhově zaklenutým portálem; v prvním patře na všech čtyřech stranách tvoří hlavní architektonický prvek rozměrná obdélná okna s vloženými toskánskými sloupy, zapuštěná do vpadlé části fasády. Nad nimi je do fasády zapuštěn reliéf kamenné girlandy o třech festonech. Pavilony jsou vyvršeny jednoduchou betonovou atikou s trojúhelným štítem v jejímž středu je uplatněn reliéf věnce. Západní fasáda ústřední budovy je členěna analogicky k východnímu průčelí; loggii nahrazuje kolosální slepá arkáda, svedená do sloupů, vložených do rozměrného obdélného okna. Materiál: Budova je postavena z omítnutého cihlového zdiva; výjimku tvoří atiky bočních pavilonů a hlavní budovy, na kterých byl uplatněn beton. Dveře, okenní rámy a okenice jsou vytvořeny ze dřeva s původním kovovým a mosazným kováním. Střechy jsou oplechovány.