židovský hřbitov

Židovský hřbitov se rozkládá asi 1,5 km severovýchodně od hlavního dobříšského náměstí, na návrší Větrník na severním okraji města na konci Rukavičkářské ul. nad novým sídlištěm. Původně podstatně rozsáhlejší trojdílný hřbitov na půdorysu ne zcela pravidelného obdélníka o rozměrech cca 130-140 (osa Z-V) x 70 m byl po r. 1985 zmenšen o východní polovinu, takže plocha dnešního hřbitova tvoří zhruba čtverec o straně asi 70 m. Nejnovější, východní část byla v poválečné době již bez náhrobků, které byly zčásti zničeny nebo odvezeny v době německé okupace, z většiny však rozprodány až v poválečné době. Snad z tohoto důvodu byla plocha hřbitovního pole redukována na současný rozsah. Hroby v zemi však zůstaly, a proto je i tato část až po mírně vyvýšený břeh ulice součástí kulturní památky. Dnes je v této části parčík řídce porostlý listnatými stromy a v severní polovině hřiště minigolfu a tenisový kurt. Údaje v literatuře o plošné výměře pohřebiště se značně liší - od 2556 m2 (J. Heřman, 1980, s. 12) až po 7401 m2 (B. Rozkošná, P. Jakubec, 2004, s. 120). Rozdílné údaje o rozloze hřbitova zřejmě způsobila nejistota ve vymezení jeho hranic. Na hřbitově nejsou patrny zbytky obřadní síně či domu očisty, který zde nepochybně stával.