vila
Vinohrady
Vinohrady
Dykova č.p. 960/4
vila

anotace

Původní vila byla postavená koncem 19. století podle návrhu Antonína Turka. V roce 1928 ji osobitě přestavěl Ladislav Machoň.

popis památkové hodnoty

Významná vilová architektura se zachovalým interierm dochovaná jako celek i s původním oplocením a kašnou. Je dílem předního architekta L.Machoně řadícího se mezi funkcionalisty.

popis

Volně stojící patrová vila obklopená zahradou. Vilu postavil A. Turek, později ji výrazně upravil L. Machoň. Vila "složená" ze dvou částí - mohutného hranolu na silně obdélném půdorysu obloženém terakotovými deskami ve výši prvního patra s výraznou omítanou římsou. Z boku se pojí rovněž obložená garáž. Druhá část vily je hladce omítnuta, v uliční fasádě pročleněná balkonem, který částečně kryje vstup. V interieru jsou štukem bohatě zdobené stropy, dřevěné a kamenné obklady, svítidla a další detaily. Hodnotné je rovněž oplocení pocházející rovněž od L. Machoně. Zděný pilířový plot s terakotovými obklady, pole plotu tvoří kovaná mříž utvářená do geometrických obrazců. Za vilou je terasou rozdělená zahrada, která je plánovitě komponovaná. Její součástí je kamenná kašna.

• Kód CZ 17823, Vinohrady, býv. město, Vinohrady, Praha, Hlavní město Praha
  • Kód CZ 56445, Vinohrady (10), podíl hist. osady, Vinohrady, Praha, Hlavní město Praha