rodinný dům bratří Čapků

Jednopatrová dvojvila je součástí vilové kolonie umělců, spisovatelů, městských úředníků a Spolku žurnalistů. Dvojvila je řešena jednotně nad obdélným půdorysem. Vstupy jsou umístěny na konci krytých koridorů v délce předzahrádky, na krajních osách. Fasády jsou provedeny v kombinaci šedého režného zdiva soklu, hrubozrnné omítky a šedých oblých hlazených šambrán oken. Střecha je valbová s velkým přesahem s prkenným podbitím. Na jihu k vile přiléhá rozsáhlá zahrada. Na uliční průčelí domu Josefa Čapka čp. 1854 je umístěna pamětní deska. V domě žili a tvořili Josef a Karel Čapek, v domě a na zahradě se scházeli "Pátečníci". Dochoval se původní mobiliář a osobní předměty Karla Čapka. V současné době (2014) je zpracováván soupis a vyhodnocení mobiliáře vily Karla Čapka pro prohlášení za kulturní památku.