kříž

Krucifix zhotovený z červenavého pískovce je situovaný ve středu obce Tatobity, na vyvýšeném prostranství na návsi, po pravé straně silnice ve směru Lomnice nad Popelkou – Turnov. Jednoduchý kvadratický hladký v horní části se zužující sokl nasedá na hranolový pískovcový stupeň. Sokl přechází v hranolový kónický dřík, který je na přední straně opatřený mělkou nikou, v níž je umístěný výrazně plasticky vyvedený reliéf Panny Marie Bolestné v bohatě zřasené drapérii, se sepjatýma rukama a hlavou zavinutou plachetkou skloněnou k levému rameni. Dřík zakončuje hlavice s mohutnou volutovou římsou, pod kterou je ve středu vinný hrozen v kartuši z vavřínového věnce a po jeho stranách hlavici zdobí listové rozviliny. V nárožích na čelní straně je římsa osazena na každé straně jednou hlavičkou anděla. Na římsu navazuje mohutný vrcholový kříž s trojlaločně zakončenými rameny a korpusem ukřižovaného Ježíše Krista ve vysokém reliéfu. Jeho tělo je zahaleno bederní rouškou a na hlavě skloněné k pravému rameni je posazena trnová koruna. V horní části vertikálního břevna nad hlavou Krista je v plasticky pojatém nápisovém poli vyryt titulus INRI. Na drapérii reliéfu Panny Marie jsou patrné zbytky polychromií – červená, žlutá, modrá. Na čelní straně dříku pod reliéfem Panny Marie jsou patrné zbytky nečitelného nápisu. Na čelní straně soklu je datace 1776 odkazující na rok vzniku krucifixu. Krucifix se stal inspirací pro Jana Nerudu k napsání básně Balada horská, když se za svého letního pobytu v Lázních Sedmihorkách vydal na nedalekou horu Kozákov a zastavil se v Tatobitech.