zámek

Zámek tvoří komplex čtyř patrových křídel soustředěným kolem obdélného nádvoří se symetrickým vstupním průčelím akcentovaným dvojicí výrazně vysunutých nárožních rizalitů flankujících ustupující střední část průčelí prolomenou uprostřed portálem vjezdu do dvora. Rizality jsou završeny konkávně tvarovanými štíty s volutovými křídly vyrůstajícími z nízké atiky, štíty prolomené uprostřed oválným okenním otvorem jsou završeny profilovanou, hrotitě zalomenou římsou, pod níž se po stranách vrcholu štítu nachází dvojice dalších volut. Průčelí jsou členěná v přízemí pásovou rustikou a v patře odděleném kordonovou římsou lizénovými rámci se sdruženými lizénami, rizality jsou navíc zdobeny pilastry s konvexně-konkávně tvarovanými patkami a iónskými hlavicemi. Přízemí jsou prolomená pravoúhlými okenními otvory se šambránami s lištou s ušima a se svazkovými klenáky ve vrcholu. Okenní otvory v přízemí jsou kryty barokními mřížemi tvořeny konkávně-konvexně tvarovanými vertikálně vedenými kovanými hranolovými pruty vytvářejícími síť stylizovaných oválů s vytaženými hroty na vertikální ose, pruty jsou v místech dotyku spojeny prstenci. Na bocích jsou pruty mříže připevněny k pravoúhlému rámu. Průčelí v patře jsou v polích vymezených lizénovými rámci prolomeny pravoúhlé okenní otvory profilovanými šambránami s volutově tvarovanýma ušima, suprafenestry pod vyloženými profilovanými návojovými římsami nesenými páry konzolek jsou vyplněny střídavě reliéfy s mušlovou dekorací nebo se svazkovými klenáky, pod okny se nachází parapetní římsy položené na průběžné římse, pod níž průčelí zdobí pravoúhlé parapetní výplně. Bosovaný portál vjezdu zaklenutý stlačeným obloukem s profilovanou šambránou se svazkovým klenákem je flankován dvojicí na koso stojících pilastrů s bohatě profilovanými hlavicemi nesoucími vyloženou profilovanou římsu. Valbovou střechu, z jejíhož hřebene uprostřed vstupního křídla vyrůstá hranolová vížka zastřešená helmicí, nese profilovaná korunní římsa. Jižní, západní a severní vnější průčelí zámku jsou řešena obdobně nároží zdobí pilastry s iónskými hlavicemi, architektonické články jsou jednodušší, chybí reliéfní výzdoba v suprafenster, část okenních otvorů v přízemí západního a severního křídla je segmentově zaklenuta. Dvorní průčelí členěná pásovou rustikou jsou prolomena otevřenými arkádami zaklenutými stlačenými oblouky s klenáky ve vrcholu. Dvorní průčelí v patře odděleném od přízemí kordonovou římsou jsou prolomena pravoúhlými okenními otvory opatřenými šambránami s nadokenními a parapetními římsami a s pravoúhlými suprafenestrami a parapetními výplněmi. Korunní římsa dvorních průčelí je fabionového tvaru. Křídla jsou dvoutraktová, s chodbami zaklenutými valně se styčnými výsečemi s hřebínky, do patra stoupá zalomené schodiště s balustrovým prapetem s hranolovými kuželkami. Plochý strop schodištního prostoru nese trojice obloukově zaklenutých arkád svedených na hranolové pilíře, další dva oblouky arkád stažené na toskánský sloupek otevírají chodbu v patře do prostoru schodiště. Na chodbě v patře zámku se nachází sekundárně deponovaný hraniční kámen datovaný rytým letopočtem 1735 nesoucí značně zvětralý reliéf znaku Dietrichsteinů, majitelů prštického panství v letech 1732 - 1819.