objekt čs. lehkého opevnění

Objekt čs. lehkého opevnění vz. 37, typu A-160. Železobetonová pevnůstka s dvojicí střílen ze 2. poloviny 30.let 20. století. Řopík typu A je nejrozšířenějším objektem vzoru 37. Jedná se o dvoustřílnovou pevnůstku, jejíchž hlavní zbraně působily do boků a byly chráněny krycími uchy - v podstatě prodloužením čelní stěny (odtud také německý název Ohrstände - ušaté postavení). Posádku tvořilo 7 osob, obsluhujících dva těžké nebo lehké kulomety (plánovalo se i využití kulometné pistole či protitankových pušek). Varianta A-160 (Rozevření os střílen 160°) je nejpoužívanější typ objektu. Dá se rozeznat podle čelní stěny, přičemž od řopíku typu A-180 ho odlišuje uhel, který svírají stěny s hlavními střílnami vůči čelní stěně a rovněž menší délka ucha.