zřícenina hradu Pajrek

1) jádro hradu 2) vnější opevnění Hrad na výrazném kopci s přístupem od Z. Dominantou byla čtverhranná obytná věž (donjon) o půdorysu 16 x 16 m, která měla minimálně 3 patra. Dodnes zachována Z a část S stěny, V stěna jen ve spodní části, J stěna téměř nedochována. V Z stěně dodatečně upravovaný vstupní otvor s výklenkem v síle zdi. Při V straně donjonu ve formě střepu zdiva relikty další budovy, zřejmě menší věžovité stavby v nároží obvodové hradby, která vymezovala přibližně obdélný areál hradu. Rovněž u V strany donjonu pod skalnatým hřebenem relikty do skály částečně zatesaného objektu s malou cisternou (?) v rohu. Pod destruovanou J stěnou donjonu šíjový vstup do chodbičkového sklípku, tesaného do sklály směrem pod donjon. Zbytky obvodové hradby jsou patrné i na Z straně nad bližším z příkopů a částečně na svahu pod J hranou plošiny. Na Z straně oddělovaly hrad od okolí dva příkopy vylámané ve skále, na V straně příkop jeden.