kostel sv. Josefa

Kostel uprostřed nevelké návsi, situované blíže východnímu okraji vsi. Jednolodní zděná omítaná stavba orientovaná ke světovým stranám. K lodi na obdélném půdorysu (při západních okrajích s plochými rizality) z východu přiléhá o málo užší příčně obdélný presbytář. Na západě lodi třípatrová hranolová věž, západní průčelí lícuje se stěnou lodi, v přízemí předsíň, ve třetím patře zvonová stolice. K severní stěně presbytáře přisazena sakristie obdélného půdorysu, východní stěna mírně posunutá od líce stěny presbytáře. Loď krytá sedlovou střechou s nevýraznými námětky, po stranách věže plynule navazují pulty ukončené na západě valbou, eternitové šablony. Hřeben sedlové střechy presbytáře ve stejné úrovni jako na lodi, nad závěrem valba, eternitové šablony. Vysoká střecha věže jehlancová s krátkými námětky, krytina z měděného plechu, na hrotnici makovice a kříž, na každé straně sedlový vikýřek obložený plechem, v čele vikýřku lomeným obloukem ukončený větrací otvor s plechovými žaluziemi. Sakristie krytá pultovou střechou klopenou k severu a na východě ukončenou valbou, eternitové šablony. Sokl lodi vyznačený pásem hrubé omítky, korunní římsa zděná se štukovým profilem, přechází na jižní úsek východní stěny a na západní průčelí. Pod korunní římsou plochý pásek. Ve střední partii západního průčelí vpadlina, dole ohraničená soklem a nahoře pásem pod římsou, od jejích postranních okrajů odsazené lisény navazující půdorysně na nároží věže, dosedají na sokl a ukončené jednoduchými římskami pod pásem. Zděný štít na východní straně nahrazuje svislé oplechování vyrovnávající výškový rozdíl mezi střešními rovinami. V ose západní stěny obdélný portál, ostění žulové se soklíky a vnější lištou, dveře dřevěné dvoukřídlé rámové, v ploše obdélných kazet rostlinné reliéfy, závěsy křížové (2. pol. 19. stol.?). Nad vstupem plechová pultová stříška. Loď osvětlena od jihu a severu jedním širokým termálním oknem, zděné ostění provází pasparta, rám dřevěný v ploše dělený (2. pol. 20. stol.). Do jižní kaple od jihu obdélné okno s omítnutým ostěním a paspartou, rám dřevěný s dělenými křídly (2. pol. 20. stol.), před rámem mříž s ozdobnými sponami (2. pol. 19. stol.?). Komora v patře osvětlena stejným o něco menším oknem, rám dřevěný, křídlo dělí kříž (novodobý). Schodiště na půdu přisvětleno od severu nízkým pravoúhlým oknem, ostění zděné s paspartou, dřevěný rám má dělená křídla (novodobý), před rámem mříž. V ose západní fasády termální okno 1. patra věže, ostění zděné, rám dřevěný dělený (2. pol. 20. stol.), pod oknem obdélná podélná vpadlina. Na západě z lodi vyrůstá osová věž, jejíž západní průčelí lícuje se stěnou lodi. Korunní římsa zděná, na čele jednoduše podseknutá. V posledním podlaží na fasádách vodorovný plastický pás, přecházející nad záklenky oken jako šambrána. Pod korunní římsou štukový pás. Ve 3. patře, krom východní stěny, obdélné okno s půlkruhovým záklenkem, ostění zděné, kolem záklenků šambrány, pod parapetní deskou západního okna vpadlé obdélné pole, rám dřevěný dělený s prkennými žaluziemi (novodobý). Na západní straně v úrovni 2. patra obdélná podélná vpadlina. Při nárožích v několika úrovních závlače kleštin. U presbytáře sokl vyznačený pásem hrubé omítky. Koruna stěn ve stejné úrovni jako u lodi, profilace římsy stejná, pod římsou plochý pás. Téměř celá plocha severní stěny zakrytá sakristií. V jižní stěně termální okno, zděné ostění provází pasparta, rám dřevěný dělený (2. pol. 20. stol.). Ze severu přiléhá sakristie se soklem vyznačeným pásem hrubé omítky. Korunní římsa zděná se složitějším maltovým profilem. Pod římsou plochý štukový pás. Západní štít zděný, v patě zalícovaný se stěnou a ukončený pod krytinou. Z východu obdélný portál, ostění žulové s vnější lištou, dveře dřevěné svlakové s pásovými závěsy a kosočtverečně skládanou prkennou výplní (asi 1. pol. 19. stol.), před dveřmi ozdobná mříž (novodobá). Ze severu obdélné okno, ostění zděné s paspartou, dřevěný rám má dělená křídla (2. pol. 20. stol.), před rámem mříž s oválnými sponami (asi 2. pol. 19. stol.). V západní stěně ležatě obdélné okno s omítnutým ostěním, okolo pasparta, dřevěný rám (novodobý) chrání proplétaná mříž.