kostel Nanebevzetí Panny Marie

Jednolodní neorientovaná stavba kostela se čtyřbokou věží v JZ průčelí a pravoúhlým odsazeným závěrem na SZ, k němuž je ze S připojena sakristie obdélného půdorysu. Průčelí je členěno předstoupeným rizalitem věže v centrální ose. Přízemí je prolomeno pravoúhlým vstupem s kamenným ostěním a horizontálním nadsvětlíkem, a obdélným oknem v ose nad ním. Po stranách průčelí jsou osazena pravoúhlá okna s jednoduchým ostěním, parapetní římsou a suprafenestrou s volutovým klenákem uprostřed. Nad dvojitou profilovanou kordonovou římsou jsou ve třech osách prolomena pravoúhlá okna s profilovanou šambránou. Patro ukončuje dvojice profilovaných kordonových říms, mezi něž je v ose průčelí věže vsazeno horizontálně orientované oválné okno. Zvonicové patro věže je členěno širokými nárožními lesénami a ze stran prolomeno půlkruhově zaklenutými okny s ostěním, parapetem, a s klenákem ve vrcholu. Pod oknem v průčelí je ještě také v ose prolomeno horizontální oválné okénko. Nad profilovanou průběžnou římsou jsou osazeny hodinové ciferníky, které nahoře obtéká podstřešní římsa. Věž je zastřešena čtyřbokým jehlanem, ve vrcholu je umístěna makovice s křížem. Boční fasáda je členěna podloženými lesénami ve třech vertikálních osách, protnutých širokou, bohatě profilovanou kordonovou římsou, nad níž jsou prolomeny 3 okenní osy lunetového tvaru se šambránou a návojovou parapetní římsou. Dvě osy jsou osazeny lunetovými okny, ve třetí, nejblíže průčelí, je na výšku vloženo obdélné okno. Závěr kněžiště je členěn širokými lesénami, na osu vsazeným zazděným portálem, osazeným křížem a náhrobními deskami, označujícími hrobku rodiny Mannerů. Portál je flankovaný dvěma sloupy s kompozitními hlavicemi, nesoucími půlkruhovou archivoltu s vloženým, kruhově orámovaným erbem. Nad dvojitou kordonovou římsou je v centrální ose presbyteria vsazeno oválné okno. Ze severní strany je ke kněžišti připojena obdélná sakristie se zaobleným nárožím, členěná kordonovou římsou a prolomena ze tří stran centrálními okenními osami s pravoúhlými okny se šambránou a vstupem na S. Vchod je rovněž pravoúhlý, s kamenným profilovaným ostěním. Ze SZ k sakristii přiléhá nízký zastřešený přístavek schodiště do suterénu s pravoúhlým vstupem s kamenným ostěním. V Z vnější zdi boční lodi je vsazen přenesený náhrobní kámen Protivce z Pavlovic z 16. století.