kostel sv. Stanislava

Jednolodní neorientovaná stavba se čtyřbokou hranolovou věží v průčelí a pětibokým závěrem kněžiště, ke kterému ze západu přiléhá sakristie a na východě přístavba kaple. Presbyterium je opatřeno opěrnými pilíři s pultovým zastřešením, dvě okenní osy s lunetovými okny jsou umístěny po stranách kněžiště. Boční fasáda lodi je prolomena třemi okenními osami s okny lunetového tvaru, mezi nimiž jsou nízké opěrné pilíře. Pravoúhlý vstup je ze stran ohraničený pilastry s římsovými hlavicemi, nesoucími kladí, na němž spočívá římsa. Věž je členěna lesénovým rámem a prolomena segmentově zaklenutým vstupem v centrální ose. Nad ním v ose ve dvou patrech dosedají na úseky římsy půlkruhově zaklenutá okna s jednoduchou archivoltou, nad okny zvonicového patra ze všech stran kruhový hodinový ciferník. Podstřešní profilovaná římsa nese stanovou střechu ve tvaru osmibokého jehlanu vrcholící makovicí s křížem. Hlavní římsa nese sedlovou střechu, zvalbenou nad kněžištěm. Nad vchodem v ose vstupní věže je umístěna deska s majuskulním nápisem (OBEC MĚSTYS BOSSOVIC / VI : TU : VE : SVIM NA- / KLADEM / LETA PÁNĚ MDCCCLI).