kostel Nanebevzetí Panny Marie

Severojižně orientovaná trojlodní basilikální stavba s pravoúhlým závěrem kněžiště a s dvěma věžemi v jižním průčelí. Vstup do kostela přízemní předsíní na půdorysu čtverce, která má na osu prolomen portál s profilovaným kamenným ostěním a trojúhelníkovým frontonem na konzolách v nadpraží. Fasáda vstupní předsíně zdobena pásovou bosáží, která přechází také na plochu přízemí kostela a rámuje okolí portálů bočních lodí. Vstupní předsíň završena hladkým trojúhelníkovým štítem. Za předsíní se vypíná dominantní jižní průčelí kostela členěné pilastrovým řádem lemujícím nároží. Dva pilastry s římsovou hlavicí akcentují středový prostor, členěný vodorovně dvěma návojovými římsami a jedním termálním okem zdobeným profilovanou šambránou, položeným na římse. Mezi pilastry dvě drobné nezdobené niky. Hlavní průčelí završeno trojúhelníkovým štítem s centrálně umístěným kruhovým hodinovým ciferníkem a akcentované dvěma hranolovými věžemi. Vysoké věže mají na všechny strany prolomena půlkruhově završená úzká okna zdobená profilovanou římsou. Okna jsou lemována dvěma pilastry s římsovou hlavicí, které nesou hladké kladí obcházející nároží. Spolu s profilovaným obloukem vytváří charakteristický palladiánský motiv, typický architektonický prvek klasicistních a empírových staveb. Tělesa obou věží zdobena profilovanými římsami a završena trojúhelníkovými štíty, zvýrazněnými konzolovým ornamentem. Boční fasády kostela hladké, členěny výškově odstupňovanými bočními loděmi, které se přimykají k hlavní lodi pod bazilikálními třemi segmentově završenými okny, lemovanými šambránou s ušima a kapkami. Nad okny, zapuštěnými do půlkruhově završených oblouků, úseky segmentových říms. Profilovaná kordonová římsa vymezuje hladké kladí. Fasáda bočních lodí prolomena třemi jednoduchými nezdobenými lunetovými okny. Ke kněžišti přistavěna na východní straně sakristie přístupná jedním vstupem a prolomena jedním oknem, které jsou zasazeny do odsazené špalety završené trojlaločným obloukem. Okna v prvním patře pravoúhlá bez architektonického zvýraznění. Shodná architektonická profilace trojlaločného oblouku je užita u oken oratoře na západní straně presbyteria. Podstřešní profilovaná římsa nese sedlovou střechu, která nad presbytářem přechází v polovalbovou. Střešní krytina, pálená taška. V interiéru kostel přístupný sloupovou předsíní zaklenutou ve středním poli českou plackou a boční úseky pruskou plackou. Hlavní loď zaklenuta valenou klenbou se styčnými lunetami, v nichž jsou prolomena pravoúhlá okna segmentově završená a osazena v hlubokých špaletách. Presbytář oddělen výrazně profilovaným vítězným obloukem na podložených ustupujících pilastrech. Stěny členěny pilastry s římsovou hlavicí. Boční lodě nižší, přístupné třemi oblouky. Konvexně vypjatý parapet hudební kruchty nesen třemi oblouky a zdoben štukovými rozvilinovými ornamenty a ornamenty pásky.