kamenný kříž - smírčí kříž tzv. Bavůrkův

Bavůrkův kříž stojí v západní (mladší) části obce, při místní komunikaci spojující dva hlavní silniční tahy procházející obcí, naproti domu čp. 56. S tímto křížem je spojována smírčí smlouva sepsaná mezi Janem Bavorem ze Švamberka (řečeným Bavůrek), který zabil Ermelause Palečka, a jeho otcem, plzeňským měšťanem Václavem Palečkem. „Bavor Jan ze Švamberka, nepokojný soused Plzeňských, roku 1503 zabiv měštěnínu plzeňskému Palečkovi syna Ermolanse, za pokutu kromě množství mší, jež sloužiti dáti měl, ve třech nedělích postaviti měl kříž kamenný na tom místě, kde vraždy se dopustil.“ (Josef Strnad, článek „Rodiny šlechtické z XV. a XVI. století v Plzni usedlé.“). Přímá souvislost smírčí smlouvy s kokašickým kamenem však není spolehlivě prokázána. „Vražda a smírčí smlouva uzavřená mezi Palečkem a Bavůrkem jsou historickou skutečností. Nevíme však kde k vraždě došlo, proto lze těžko s tímto příběhem některý z anonymních křížů spojovat (Zdeněk Procházka, Příběhy vepsané do kamene Díl I., Domažlice 2008, str. 73)“. Dnes je celý objekt značně poškozený erozí, původně ve tvaru latinského kříže, zhotovený z hrubozrnného pískovce. Rozměry: 63x45x23 cm. V současné době z konců příčných ramen zbyla pouze torza neurčitého tvaru zaoblená erozí, u horního konce podélného břevna stejný stav. Na čelní straně, obrácené směrem do ulice, v křížení ramen kříže je patrný fragment kruhu. Na kresbě Karla Šrámka z r. 1921 je zachycen ve vpadlém kruhu vepsaný reliéfní řecký kříž, po němž již dnes nejsou na kameni žádné stopy (kříž dokumentoval také Wilhelm - 1899 a Dreahausen - 1940). Na rubové straně, odvrácené od ulice k plotu zahrady, jsou v křížení ramen vysekány dvě soustředné kružnice, mezi nimi ještě vysekány šikmé paprsky. Ve středu kruhu dnes již není patrná další kamenická úprava, jedná se tak o značně neobvyklý motiv velmi vzdáleně připomínající motiv loukoťového kola užitého na zaniklém kamenném kříži jež stával nedaleko Lestkova.