kamenný kříž - smírčí kříž

Smírčí kříž se nachází v lázeňském parku, nedaleko severozápadním směrem od Prusíkova pramene, vlevo Plzeňské ul. (při příjezdu od Bezdužic). Na nynější místo byl přemístěn po II. světové válce z polí za strým lázeňským domem stojícím u cesty do Bezdružic (dnes dům zbořen). Mohutný monolitický kamenný latinský kříž, z lochotínsko-chotíkovského pískovce, se zaoblenými rameny, na obou stranách se opakuje motiv rovnoramenného (řeckého) kříže v kruhu. Rozměry cca 160 (nadzemní výška)x95x28 cm. Při pohledu z východu je levé příčné rameno kříže výrazně menší než pravé. Na východní straně v křížení ramen je mělká kruhová vpadlina s vepsaným pozitivním reliéfem rovnoramenného kříže. Na západní straně v křížení ramen je kruh vyrytý dvojitou linkou a s vepsaným mírně pozitivním reliéfem rovnoramenného kříže. Pod křížením ramen, na podélném rameni kříže je stejný menší motiv, orámování tvořeno jednoduchou linkou, pod ním je ještě patrná vodorovná rytá linka. Kříž se snad vztahuje k tragickému osudu patrně urozené osoby, nebo mohl mít i zcela jinou specifickou funkci.