zřícenina hradu Hřídelík

Objekt hradu byl vystavěný na pískovcovém suku protáhlého tvaru s přístupovou cestou nitrem skály. V okolí se nachází několik dalších pískovcových suků beze stop zástavby. Materiálově je dochované zdivo pestré, využit byl čedič, křemenec a pískovec (překvapivě málo) v kombinaci s dřevěnými konstrukcemi. Zdivo je lícované se sypaným jádrem v nárožích zpevněné armováním. Horní plocha skalního suku - jádro hradu - je lemována mohutnou obvodovou hradbou po obvodu skalního podloží. Snad reminiscence hradu s plášťovou hradbou. Na stěnách skalního suku dochováno množství trámových kapes zřejmě po nosné konstrukci pavlače. Lokalita byla narušena mladšími zásahy, které přizpůsobovaly hrad dočasnému obývání. V 19. století byla zřícenina využita jako romantický letohrádek. Stopy předhradí nebo hospodářského zázemí nejsou dnes již patrné. Archeologicky byl objekt několikráte zkoumán již v předválečném období, později i po válce. Z výzkumů i sběrů pochází množství keramického materiálu, nejstarší již z předkolonizačního období.