kostel Nanebevzetí P. Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie na náměstí je neorientovaná jednolodní stavba na půdorysu obdélníka bez věže. Stavba je situována na severní straně náměstí hlavním průčelím, které je hladké ukončené trojúhelníkovým štítem. Přízemí je prolomeno třemi pravoúhlými vchody lemovanými kamennými ostěními. Nad východním vstupem kamenná obdélníková deska s tesaným nápisem: DOMUM PORTAM ET TUMULUM / PATER ERANCISCE VISITA / ET HEVAE PROLEM MISERAM / ASOMNO MORTIS EXCITA. Dominantní ústřední portál je lemován kamenným ostěním s ušima a dekorativními kapkami. V nadpraží je obdélná plocha zdobena vpadlinou, v jejímž středu je osazena kartuš s erbem rodu Liechtensteinů. Portál akcentuje ve vrcholu rozeklaný segmentový fronton, který má ve středním poli osazenu kouli na podstavci, lemovanou volutovými závitnicemi. Nad portálem sgrafito znázorňující Pannu Marii s Ježíškem, signovanou J. Köhler 1910, kryté plechovou stříškou. Po stranách sgrafita obdélníková okna s kamennými šambránami. Nad západním portálem, v traktu, který je přistavěn ke kostelu, je prolomeno jedno menší pravoúhlé okno shodné architektonické profilace. V centrální ose nad sgrafitem jedno kruhové okno akcentované šambránou a zapuštěné do hluboké špalety. Podstřešní profilovaná římsa nese trojúhelníkový hladký štít s drobnými pravoúhlými okenními otvory. Ve vrcholu štítu osazen kovový jednoramenný kříž s jetelovými zakončeními. Střecha kostela sedlová, krytá pálenou střešní krytinou. Kostel je na východní straně zdí spojen se sousedním domem a na straně západní je ve zdi zbudován vjezd do dvora uzavřený do náměstí dvoukřídlou kovovou bránou. Západní strana klášterního křídla s hladkou fasádou, prolomenou pravoúhlými okny ve špaletě, opatřené kovovými mřížemi. Fabionová římsa nese pultovou střechu. Severní dvorní křídlo členěno v přízemí hluboce zapuštěnými oblouky a v prvním patře pravoúhlými okny. Fasáda osekaná na cihlu. Trojúhelníkový štít na severní straně prolomen dvěma drobnými okny půlkruhově zakončenými a jedním oknem typu volského oka bez architektonické profilace.