radnice

Radnice na západní straně náměstí je stavba obdélného půdorysu, původně jednopatrová, s dostavěným druhým patrem a vysokou čtyřpatrovou hranolovou věží. Budova radnice má poměrně bohatě členěné průčelí směřované do náměstí. Ve druhé ose předstupuje před stavbu mohutná hranolová věž, v níž je umístěn vstup s rustikálním bosovaným portálem s půlkruhovým završením, jehož archivolta je nesena hladkými hlavicemi. Nad hlavním portálem je osazena obdélníková deska s městskými znaky a s vysekaným donačním nápisem: HOC PRETORIVM CCEPTVM EST EXSTRVI /ANNO 1561 EXSTRVCTVMQVE EST 1562 /PRIMATE VENCESILAO BZENECENSI SENIORE /AVXILO CVIVS LICVIT FINIRE LABORS /EST ADIVTORI LAVS REFENDA DEO. Hladká fasáda je zdobena novodobě rekonstruovanou psaníčkovou bosáží. V přízemí je na jižní straně od věže prolomena jedna pravoúhlá okenní osa a na severní straně od věže se nachází přístavek s půlkruhově zaklenutým vstupem do sklepních prostor, lemovaným hladkým kamenným ostěním a s jedním čtvercovým oknem, zdůrazněným kamennou šambránou na parapetní římse. Dvě pravoúhlá okna zdobená profilovanou kamennou šambránou posazenou na parapetní římse a završená rovnou nadokenní římsou jsou proražena na severní straně směrem k nároží. První patro akcentováno půlkruhovým arkýřem v nároží na severní straně, který je prolomen čtyřmi okny s kamennými šambránami a v parapetu je arkýř zdoben sgrafitovým rozvilinovým dekorem. Sdružené okno ozdobené kamennými šambránami je symetricky prolomeno v ose nad přízemními okny a v přístavku se v prvním patře nachází otevřená dvouosá lodžie, nesená válcovými sloupy s entasí, ukončenými hlavicí. Konzoly podpírají podstřešní římsu zdobenou zubořezovým ornamentem. První patro věže akcentuje pravoúhlé okno s kamennou šambránou na parapetní římse. Shodné architektonické členění se opakuje kolem pravoúhlého okna na jižní straně fasády. Profilovaná kordónová římsa odděluje první patro pozdější pravoúhlé nadstavby druhého patra s pěti pravoúhlými okenními osami s profilovanými šambránami a rovnými nadokenními i parapetními římsami. Předsazená mohutná věž má ve druhém patře sdružené okno renesanční profilace se dvěma oblouky sklenutými na jeden středový kamenný sloup, šambrána hladká. V horní části tohoto patra malé obdélné okno. Fasáda členěna novodobými psaníčkovými sgrafity. Profilovaná kordónová římsa odděluje hladké patro, ve kterém jsou osazeny čtvercové hodiny. Vyložená podstřešní římsa akcentovaná konzolami nese věžní báň s lucernou a nárožními jehlanovými věžičkami. Severní křídlo radnice je zdobeno novodobou sgrafitovou psaníčkovou bosáží. V přízemí jsou prolomena čtyři jednoduchá pravoúhlá okna s kamennou šambránou na parapetní římse a rovnou nadokenní římsou, která jsou v prvním patře akcentována ve stejných osách sdruženými okny shodné architektonické profilace. Vyložená kordónová římse odděluje přístavbu druhého patra zachovávající symetrii okenní os. Profilovaná podstřešní římsa kryje rovnou střechu. V přízemí je průjezd s nástupním schodištěm zaklenut valenou klenbou s lunetami. Místnosti v přízemí i v patře zaklenuty křížovými klenbami a v prvním patře se nachází vstupní hala zaklenutá na středový pilíř. V místnostech se dochovaly profilované kamenné dveřní zárubně a jedny renesanční dveře s kováním. K hlavní budově radnice přistavěno novodobé křídlo bez památkové hodnoty.