předměstský dům

Přízemní obytný dům okapové orientace, se sedlovou střechou krytou pálenými keramickými taškami bobrovkami, dvojitě kladenými. Ve střeše v hřebeni umístěný široký průlezný omítaný komín se zdvojenou římsou; nad dílem stodůlky volské oko. Průčelí šestiosé, hladce omítané, bez členění, s bedněným přesahem střechy. Průčelí obytné části domu je symetricky členěné, se středním segmentově zaklenutým vstupem, opatřeným dvoukřídlými svlakovými dveřmi. Po obou stranách shodně řešená okna, obdélná, osazená v líci, zdvojená, dvoukřídlá, dělená do šesti polí, s kovanými rohovými závěsy. Levá část původně roubená (skrytá pod vrstvou omítek, což se projevilo ve fasádě odskokem), při rekonstrukci byly roubené konstrukce napadené hnilobou a dřevokazným hmyzem odstraněny a nahrazeny vyzdívkou z tvárnic. Na levou část navazuje díl stodůlky s původními dřevěnými vraty, z vnější strany novodobě oplechovanými. Východní štít plný, opatřený novodobými hrubými omítkami, s vodorovným odsazením zhruba v úrovni okapu. Západní štít obdobný, zčásti krytý přistavěnou kolnou. Dvorní fasáda trojosá, s nepravidelně rozmístěnými okenními otvory. Okna shodná jako v průčelí. Omítky hladké, ve střední části patrný nepravidelný úskok ve zdivu. Přesah střechy bedněný. Stodola zčásti otevřená do krovu, bez vnitřních omítek.