radnice

Objekt stojí v severní polovině zhruba obdélné plochy náměstí Svobody. Stavba složena ze čtyř nestejně širokých a na sebe kolmých obdélných křídel, která vymezují vnitřní dvůr. V jižní polovině stavby 3 nadzemní podlaží, ve zbývající části pak čtyři. Nad středem jižního křídla vyrůstá věž čtvercového půdorysu, ostatní fasády převyšuje třemi patry. Střední část přízemí jižního křídla zaujímá průjezd vyústěný na severu v bývalém dvoře, z průjezdu přístupné schodiště do jednotlivých podlaží. U západní dvorní fasády obdélný novodobý přístavek s výtahem. Plocha vnitřního dvora zastřešena novodobou konstrukcí. Střechy valbové s hřebenem ve stejné úrovni po celém obvodě, krytinou jsou prejzy. Korunní římsa zděná o deskovém základu a se štukovým profilem. Omítky fasád štukové. V rozsahu přízemí pásová rustika; mezi přízemím a 1. patrem kordonová římsa, v 1. patře ploché lisénové rámy s vykrojenými rohy, ve druhém patře pouze plochý pás pod korunní římsou. V rozsahu 1. až 2. patra v nárožích ploché kvádrované lisény; stejné lisény vydělují ve střední části fasád pole, ve všech podlažích průběžná podokenní římsa. Fasády stavby pochází z přestavby z roku 1850. Uprostřed pětiosého jižního průčelí je umístěn renesanční portál se segmentovým záklenkem (oblouk nepůvodní, pochází z 19.století). Žulové ostění má po stranách štíhlé entasované polosloupky na hranolových soklících s plastickým dekorem. Nad prstencovými hlavicemi je spojitá římska, vrcholový klenák v podobě čtyřlistu. Nahoře uprostřed průčelí vyrůstá štíhlá hranolová věž s cibulovou bání nahoře přecházející v osmibokou lucernu. Hrotnice má prstenec, makovici a praporek; krytina je z měděného plechu. Věž má v nárožích kvádrované lisény, po výšce členěna 2 kordonovými pásy, v polích pak lisénové rámy se čtvrtobloučky v rozích, nahoře pod půlkruhově projmutou římsou hodinové ciferníky.