silnice stará Pražská

Jedná se o silniční stavbu v délce asi 1,8 km a průměrné šíři kolem 12 m. Jedná se o součást historické komunikace spojující obce Hůrku a Rybáře. Jako kulturní památka je vedena její část začínající na okraji Hůrky a končící na okraji lázeňského centra Karlových Varů - u bývalého zájezdního hostince „Stadt Lemberk“. Silnice je ve většině délky zbudována jako mohutná terasa s jedním okrajem ležícím na terénu a druhým nad něj výrazně vystupujícím. Pouze ve své horní části - při osadě Hůrka - zcela vystupuje nad terén. Vozovka je po straně vybíhající nad terén vynášená mohutnou kamennou opěrnou zdí. V části, kde silnice vystupuje nad terén oboustranně, se opěrná zeď nachází na obou stranách. Ke zdění opěrných zdí bylo využito převážně neopracovaného lomového kamene. Tento byl částečně doplňován i opracovanými kamennými kvádry. Opěrné zdi jsou většinou ukončeny kamennými parapetními zídkami. Koruna zdiva uvedených zídek je krytá kamennými deskami. Ve střední části předmětné silnice je ohraničení silnice tvořeno střídáním kamenných pilířků a kovového trubkového zábradlí. Významnou součástí konstrukce celé stavby jsou opěrné pilíře, které zlepšují statiku stavby a zároveň tvoří pohledově výrazný architektonický prvek. Součástí silnice jsou i klenuté propustky vodotečí. Asi nejvýrazněji se konstrukce silnice pohledově uplatňuje v horní části. Zde totiž vybíhá zcela nad terén a vytváří mohutnou serpentinu. V tomto úseku silnice se zároveň otvírají krásné panoramatické pohledy na město a dále na Krušné hory. Vozovka silnice je v současnosti kryta asfaltem. Pod ním se ovšem ve značné části zachovala historická dlažba.