činžovní dům

Dům je umístěný na nároží ulice T. G. Masaryka, ulice Příkopy a Lerchova. Podsklepený objekt na nepravidelném půdorysu přibližně tvaru L o třech nadzemních podlažích a půdní nadezdívce, střecha valbová o větší výšce hřebene nad levým křídlem. Krovová konstrukce původní vaznicové soustavy. Hlavní vstup je v ose hlavního východního průčelí, na něj navazuje chodba, při dvorním průčelí je schodišťový prostor. Hlavní uliční (východní) průčelí je osově symetrické pětiosé, rozdělené výrazným soklem, kordonovou římsou nad 1. NP, parapetní římsou oken ve 2. NP a výraznou hlavní římsou na konzolách. Střední část průčelí v šířce tří okenních os mírně předstupuje formou rizalitu s nárožími ve 2.-3. NP zdůrazněnými plastickými iluzivními kvádry, obdobné kvádrování je také na nárožích domu. V ose umístěná část průčelí v šíři jedné okenní osy je dále zdůrazněna jako rizalit, vymezený ve 2.-3. NP pilastry ve vysokém řádu s kompozitními hlavicemi. Přízemí je členěno pásovou bosáží, plocha 2-3. NP v rizalitu o šířce 3 os je provedena formou keramického obkladu v podobě režného cihelného zdiva, postranní části průčelí jsou členěny pásovou rustikou. Hlavní domovní vchod je umístěn v ose průčelí, je půlkruhově završen a zdůrazněn plastickou archivoltou s klenákem a supraportou s trojúhelným tympanonem na konzolách. Obdobně jsou řešeny krámské vstupy v krajních osách, tympanony mají tvar segmentu. Nad domovním vstupem je okno se zdobnou šambránou a suprafenestrou (s volutami) nesenou polosloupy. Obdobně jsou řešena okna v krajních osách 2. NP, suprafenestry s volutami jsou neseny pilastry. Okna ve 2. a 4. ose 2. NP mají jednodušší suprafenestry s římsou segmentově zdviženou a s plastickou mušlí. Ve 3. NP je uprostřed okno se suprafenetrou s trojúhelným tympanonem na konzolách, parapetní výplň je tvořena plastickými kuželkami. V sousedních osách obdobné řešení oken, avšak parapety jsou tvořeny malými zrcadly, v krajních osách suprafenestry segmentového tvaru na konzolách. V půdní nadezdívce malá segmentová okna do podkroví, ve 2. a 4. ose pouze niky velikosti oken. Průčelí doplňují další plastické zdobné prvky. Pravé boční uliční (severní) průčelí je dvouosé, s členěním obdobným jako u hlavního průčelí, v obou osách jsou niky velikosti oken. Levé boční uliční (jižní) průčelí je trojosé, s členěním obdobným jako u hlavního průčelí, v prostřední ose jsou niky v rozměrech okna, suprafenestra je doplněna volutami. Dvorní (západní) průčelí je zcela nečleněné s hladkými plochami omítek. Novodobými úpravami došlo k odstranění zřejmě dřevěných pavlačí a nahrazení oken i dveří.