kostel sv. Prokopa, archeologické stopy

Pozemek se základy demolované stavby kostela sv. Prokopa v Prášilech je situován ve svahu na západním okraji obce, nad objektem bývalého Schwarzenberského úřadu čp. 120. Prostor je na severní a východní straně vymezen nízkou tarasní zídkou, vyzděnou z kamene, vyrovnávající svažitý terén. V roce 2014 odhaleny základy kostela v původním půdorysu, provedeno doplnění a zpevnění obvodového zdiva, oprava a vyrovnání kamenných desek podlahy a upraven okolní terén do původní nivelety. Klasicistní kostel sv. Prokopa byla jednolodní neorientovaná stavba s užším polokruhem zakončeným presbytářem na severní straně, obdélnou sakristií, přiléhající k západní straně presbytáře a hranolovou věží v jižním průčelí. Stěny lodi i presbytáře členily lisénové rámy a vysoká obdélná segmentem zaklenutá okna v plochých šambránách s vrcholovým klenákem. Okna sakristie obdélná. Korunní římsa fabionová. Hranolová věž byla pročleněna lisénovými rámy, v jejím jižním průčelí byl umístěn obdélný portál vstupu, okna v úrovni 1. patra čtvercová, ve 2. patře segmentem zaklenutá v plochých šambránách. Nad okny 2. patra byl umístěn hodinový ciferník. Střecha nad lodí sedlová se zvalbeným severním závěrem, nad presbytářem kuželová, na věži helmicovitá. Na lodi eternitové šablony, helmice věže kryta plechem, jižní štít lodi po stranách věže byl pokryt šindelem. Interiér – loď i presbytář – plochostropý, nad sakristií byla umístěna oratoř, která se otevírala širokým obloukem do presbytáře, triumfální oblouk zaklenut stlačeným obloukem. Původní zařízení bylo z r. 1855.