kostel Panny Marie Bolestné

Zděná, omítaná, orientovaná stavba. Loď obdélná s plynule navazujícím presbytářem s trojbokým závěrem. Před západním průčelím osová věž čtvercového půdorysu. K jižní stěně presbytáře přisazena obdélná sakristie s oratoří v patře. Fasády jsou členěny předsazeným soklem, ústupkovou korunní římsou (na Z straně oplechovanou), plochou kordonovou římsou a lisénami. Loď je zastřešena sedlovou střechou s novodobou betonovou krytinou. Západní štít tvořen trojúhelnými cípy přiloženými k věži. V J stěně obdélný portál s žulovým ostěním, naproti stejný zazděný portál. V podélných stěnách 3 obdélná okna s půlkruhovým záklenkem. Na S straně okno do podkruchtí. Střecha presbytáře navazuje na střechu lodi, nad závěrem je ukončena valbami (při V okraji osazen křížek); krytina novodobá betonová. V S stěně, JV a SV zdi závěru půlkruhově ukončená okna. Věž má zastřešení ve tvaru osmibokého jehlance, v patě výrazně podseknutá; krytina měděný plech . Sokl předsazený ze žulových kvádrů, korunní římsa kamenná, profilovaná. Po výšce tři kordonové kamenné římsy a lisény, nahoře pilastry. Na Z straně barokní obloukový portál s žulovým ostěním. V přízemí, ve 2. a 4. patře na J, Z a S straně okénka ve tvaru čtyřlístku. Ve zvonovém podlaží na každé stranně půlkruhově zaklenuté okno s žulovým ostěním (žaluziová výplň), v posledním podlaží na každé straně kruhový plechový ciferník. Sakristie s oratoří je zakryta pultovou střechou opatřenou novodobou betonovou krytinou. V ose J stěny zazděný pravoúhlý portál s žulovým ostěním, od Z termální okno, na V zhruba čtvercové, půlkruhově ukončené okno; oratoř osvětlena od J a Z obdélným, půlkruhově zaklenutým oknem.