kaple hřbitovní - kolumbárium

Na hřbitově, při cestě do Starce, neogotická hrobka hraběte Filipa Fr. Josefa Stadiona, dnes kolumbárium. Ve středu hřbitova v ose cest nevelká samostatně stojící zděná omítaná stavba, na obdélném půdorysu, podélnou osou orientovaná cca ve směru S-J. Střecha sedlová s námětky pokrytá plechem. Na hřbitově dochováno několik málo hrobů s litinovými kříži a u ohradní zdi při márnici čtyři pěkné litinové kříže. Severní průčelí o jedné vstupní ose, s mělkou hladkou kvádrovou rustikou a s hladkým soklem ukončeným oblounovou římsou. V nárožích hladké opěráky se dvěma svislými drážkami, ukončené spádem pultové stříšky, kryto plechem. Ve střední ose vstup ukončený hrotitým obloukem, s kamenným ostěním vsazeným za mírně se rozevírající špaletu. V patě oblouku vodorovný kamenný překlad s profilací. Ve fasádě oblouk vstupu orámovaný štukovou archivoltou, v nábězích konzolky s bobulemi a ve vrcholu vytažení do plastického reliéfu křížové kytky. Dveře dvoukřídlé, v horní polovině prosklené, ve spodní části plné. Prosklení chráněno dekorativní mříží z pásoviny s gotizujícími motivy. Oblouk vstupu prosklený s dekorativní mříží z pásoviny s kružbovými motivy. Na stranách oblouku vstupu po jednom štukovém věnci se stuhou. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou podloženou hladkými hranolovými konzolami vespodu se štukovými listovými konzolkami. Štít zděný omítaný tvořený ve spodní části dvěma vedle sebe posazenými svisle protaženými oslími hřbety, vrchol štítu tvořen jedním oslím hřbetem s pravoúhle otupeným hrotem. Oslí hřbety orámované profilací s oblounem a vyžlabením, střední svislou osou spodních dvou prochází na koso pootočené hranolové těleso vytažené nad vrcholy oslích hřbetů do hranolového útvaru na způsob obelisku. Pole štítků hruběji omítaná. Ve středu štítu štukový erbový znak Stadionů. Horní část štítu lemována plastickým majuskulní nápisem: / NA PAMÁTKU POSLEDNÍHO ŘÍŠSKÉHO HRABĚTE / FILIPA ze STADIONŮ /. Koruna štítu kryta plechem. V otupeném vrcholu štítu vztyčen křížek. Boční podélná průčelí obrácená k západu a východu shodná, s mělkou hladkou kvádrovou rustikou, o jedné okenní ose ve středním rizalitu a s hladkým soklem ukončeným oblounovou římsou. Okno ukončeno hrotitým obloukem, v rozevřené hluboké špaletě. Ve fasádě oblouk orámovaný štukovou archivoltou, v nábězích konzolky s bobulemi. Výplň okna v náběhu oblouku s vodorovným dřevěným překladem, jinak prosklení bez členění. Mříže dekorativní pásové s gotizujícími kružbovými motivy. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou podloženou hladkými hranolovými konzolami vespodu se štukovými listovými konzolkami. Nad rizalitem vystupuje štítek ve tvaru svisle protaženého oslího hřbetu, orámování profilované oblounem a vyžlabením. Střední svislou osou prochází na koso pootočené hranolové těleso vytažené nad štítkem do hranolového útvaru na způsob obelisku. Koruna štítu kryta plechem. Za štítkem sedlová stříška. Jižní závěr pravoúhlý, bez soklu a bez otvorů. Průčelí po obvodu orámované lisénovým rámem, vyplněným odsazeným hruběji omítaným polem s čtvrtkruhově vykrojenými rohy. Štít trojúhelný, oddělený od průčelí, v šikmých stranách s hladkým orámováním, v poli s hrubější omítkou. Štít navýšený nad úroveň střechy, v koruně krytý plechem.