městský dům

Nárožní dům najdeme na jižní straně ulice a v její východní polovině. Dům má obdélný půdorys s delší stranou ve směru V-Z; jižní fasáda po délce 2 výrazněji pravoúhle uskočená; 2 nadzemní podlaží, sklepy a částečně upravené podkroví. Přízemí rozděleno ve V-Z směru na 3 trakty; ve středním traktu chodba. Při západním dílu jižní fasády v patře lodžie a ve východním dílu v patře pavlač a záchodový rizalit (u JV nároží). Střecha valbová s hřebenem ve V-Z směru; nad východní částí hřeben snížený; tašky bobrovky; 4 režné cihelné komíny; poklopy. Uprostřed severní střešní plochy velký zděný vikýř se sedlovou stříškou; na boky přetažené krokve; stěny má zděné a hrubě omítnuté; v čele velké ležatě obdélné okno s omítnutým ostěním a paspartou. S fasáda – sokl předsazený a hladce omítnutý. Zděná korunní římsa se štukovým profilem. Omítky hrubé. V nárožích hladké pásy spojené pod římsou a na rozhraní podlaží. V ose pravoúhlý vstup; zděné ostění s paspartou. V přízemí symetricky 6 na výšku obdélných oken; zděné ostění s hladkou paspartou. V patře rovnoměrně 7 shodných oken. Do sklepa v pravé polovině 2 obdélné větrací otvory; zděné ostění. V fasáda – sokl i korunní římsa přechází ze severního průčelí. Omítky hrubé. V patře symetricky 3 na výšku obdélná okna; zděné ostění s hladkou paspartou; střední okno slepé. Z fasáda – sokl i korunní římsa přechází ze severní strany. Omítky hrubé. Při SZ nároží hladká liséna; kordonový pás. V přízemí 2 na výšku obdélná okna; zděné ostění s paspartou. V patře 4 různě velká na výšku obdélná okna; ostění shodné jako u oken přízemí; levé okno slepé. Do sklepa vpravo větrací otvor; ležatě obdélný se zděným ostěním. J fasáda (dvorní) – v západním dílu předsazený a hladce omítnutý sokl. Korunní římsa není. Omítky štukové a bez členění. V západním dílu v přízemí 2 půlkruhové arkády nesoucí lodžii v patře; v patře zdivo nahrazuje prkenná stěna s širokým pásovým oknem; vpravo v patře ještě malé na výšku obdélné okénko. Ve středním dílu fasády v přízemí i patře jedno na výšku obdélné okno; zděné ostění se šambránou. V pravém dílu v přízemí obdélný vstup a na výšku obdélné okno; pavlač v patře má prkennou stěnu s pásovým oknem; podhled vyložení vodorovný a omítnutý. V JV koutu dvora hospodářský objekt.