socha sv. Jana Nepomuckého

Socha původně umístěna ve vsi při silnici z Poběžovice na Pivoň u čp. 2, v roce 2020 po zrestaurování přemístěna ke kapli Nejsvětější Trojice. Pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého na hranolovém žulovém podstavci. Povrch kamene sochy dochován se zbytky polychromie. Podstavec hranolový, v čelní stěně s předstupující plochou odsazenou od nároží. Na ploše obdélná rytá lišta s čtvrtkruhově vykrojenými rohy. V zrcadle rytý majuskulní nápis s chronogramem: / SIS TVTOR / FAMA / PAX AVREA / DIVE IOANNES / STELLIS INSIGNIS / FIT TVA LINGVA / SILENS /. Zajímavostí, nikoliv však v barokní době neobvyklou, jsou v nápisu obrácená písmena N. V úrovni nad zrcadlem obíhá podstavec oblounová kordonová římsa. Podstavec ukončen ven vyloženou deskovou profilovanou římsou. Na podstavec dosedá hranolový segmentově probraný postament a na něm stojící plastika světce. Dle starší fotodokumentace se zdá, že na čelní stěně plintu mohl být nápis, určující snad figuru světce, možná v podobě: „S. IOANNES“, to však není jisté. Na soklíku z pravé boční strany signatura Carl Legat. Postava s mírně vyjádřeným kontrapostem, pravá noha nakročena. Světec oblečen v duchu tradiční ikonografie, do kleriky, dlouhé pod kolena padající rochety a přes ramena padající dlouhé kožešinové šuby. Krucifix uložen diagonálně, levá ruka ho přidržuje za korpus a pravá ruka volně spuštěná při těle přidržuje podélné břevno na spodním konci a tiskne plechovou palmovou ratolest. Hlava natočena doleva, krytá biretem. Okolo hlavy při restaurování v roce 2020 obnovena svatozář s hvězdami.