městský dům

Řadový dům umístěný blíže středu severní fronty náměstí. Na severu dvůr vymezený vysokou zdí bývalého opevnění. Úzký obdélný půdorys protáhlý ve směru hloubky parcely; 2 nadzemní podlaží a sklepy. Přízemí má dvoutraktové uspořádání; v západním traktu chodba; zhruba uprostřed hloubky dispozice odbočujeme z chodby na schodiště do patra a sklepa; v severní zdi pak průchod do chodby ke dvoru. Sklepy zaujímají téměř celou půdorysnou plochu domu. V patře u schodiště nevelká síň se vstupy do bytů a na schody do půdy. Sedlová střecha má hřeben kolmý k ulici; na severu polovalbička; tašky bobrovky; 3 komíny z režného cihelného zdiva. J fasáda – sokl lehce předsazený a hladce omítnutý. Zděná korunní římsa má jednodušší maltový profil a shora chráněná bobrovkami. Omítky fasád štukové. Při levém okraji plochá liséna; ve stejném reliéfu provedený i kordonový pás. Volutový štít s obdélnou základnou a vykrajovaným nástavcem; zdivo hladce omítnuté; horní plochy kryté plechem; základna výškově ohraničená jednoduchým páskem a rozdělená lisénami na 4 pole; ramena mají v patách voluty a pak šikmé konkávně prohnuté úseky; obvod lemuje pásek; spodní etáž dělí 2 pilastry s patkou a zdvojenou páskovou hlavicí zdobenou čabrakami a závitnicemi; nad pilastry etážová římska s ústupkovým profilem; uprostřed okno kasulového tvaru; omítnuté ostění s lištovou šambránou; nad čtvercový větrací otvor se šambránou; nad ještě mušlovitý klenáček a po stranách zavíjený páskový ornament; v postranních polích štítu štuková rokajová výzdoba; nástavec má konvex-konkávně zvlněný obrys a na čele provázený páskem; ve vrcholu koule; v ploše větvený geometrický ornament z oblounkové lišty. V přízemí vlevo poměrně úzký vstup s vodorovným překladem; ostění zděné. Vpravo širší vchod také s přímým nadpražím; omítnuté ostění. Uprostřed na výšku obdélné okno s omítnutým ostěním. V patře symetricky 2 na výšku obdélná okna; zděné ostění s lištovou šambránou. S fasáda (dvorní) – sokl není. Nevýrazná korunní římsa s maltovým fabionem. Štukové omítky postrádají členění. Lichoběžný zděný štít , v patě neodsazený, nahoře ukončený pod krytinou a hladce omítnutý; uprostřed obdélný vstupní otvor s trámkovou zárubní; po stranách šikmo usazené oválné okénko s omítnutým ostěním. V přízemí vpravo vstup se zděným ostěním a cca parabolickým záklenkem; blíže středu velké ležatě obdélné okno s omítnutým ostěním; předsazená špaleta zakončená segmentovým pasem. V 1. patře 3 nestejně široká na výšku obdélná okna; zděné ostění. V fasáda – venku se uplatňuje pouze severní část obrácená do dvora sousedního domu. Sokl není. Korunní římsa zděná vodorovně vysazená. Omítky hladké a bez členění. Vidět cihelné zdivo. V horní části líc stěny mírně uskočený. Po délce 3 opěrné pilíře s šikmým čelem; hladce omítnuté; ve zdivu patrné cihly. Zhruba uprostřed délky v patře na výšku obdélné okno s omítnutým ostěním.