tvrziště

Místo dnešního čp. 5 bylo mylně spojováno s existencí tvrze na základě osamocené polohy v nejvyšším místě vesnice. Není známo, že by v domě čp. 5 byly nalezeny historicky hodnotné konstrukce. Dům prošel rozsáhlou přestavbou v nedávné době; dochování historicky hodnotných prvků zde není pravděpodobné. Zároveň s přestavbou byl v okolí čp. 5 upravován terén, mělce pod povrchem terénu vystupuje skalnaté podloží. V terénu nejsou patrné žádné stopy tvrziště ani příkop. Ze současného stavu výzkumu vyplývá, že tvrz v místě čp. 5 nebyla. Lze uvažovat o stopách v podobě údajných stavebních prvků v blízkém domu čp. 4 na stpč. 1644 (portál v přízemí a zděná vstupní šíje do sklepa mimo vlastní stávající objekt směrem ke kostelu). Archeologické nálezy a doklady otopného zařízení umožňují uvažovat o existenci zaniklé obytné stavby nespecifikovaného typu blíže ke kostelu, při jeho J ohradní zdi na ppč. 1643/1-2, tedy v blízkosti zmíněného domu čp. 4. V terénu nejsou patrné žádné stopy tvrziště, blízko povrchu terénu je již skalnaté podloží, je tak možné, že případné pozůstatky tvrziště byly již v minulosti při stavební činnosti odstraněny společně se zarovnáváním terénu. Existence pozůstatků tvrze tak zůstává pouze hypotetická a nejasná.