městský dům

Situovaný v západní polovině jižní fronty náměstí. Úzký a protáhlý půdorys ve směru hloubky parcely; v severní části 2 a v jižní 3 nadzemní podlaží; pod přední částí domu asi sklepy. Přízemí dvoutraktové – v západním traktu mázhauz, na který na jihu navazuje chodba ke dvoru; z mázhauzu otevřený nástup na schodiště do 1. patra. Podél jižního průčelí v 1. a 2. patře balkón. Hřeben sedlové střechy kolmý k ulici; tašky bobrovky; 3 komíny z režného cihelného zdiva; 2 pultové světlíky. S fasáda – sokl lehce předsazený s hladkou omítkou. Zděná korunní římsa má bohatší štukovou profilaci; shora chráněná plechem. Hladké omítky postrádají členění. Štít v patě neodsazený a nahoře vytažený nad krytinu; zdivo hladce omítnuté; v patě štítu nízká podnož rozdělená čtyřmi lisénami; okolo lisén oblomená jednoduchá; nad vnitřními lisénami pokračují oblé polosloupky s patkou a toskánskou hlavicí; nad hlavicemi spojující etážová římska; ramena mají při patách voluty a pak šikmé konkávní úseky; nástavec nad etážovou římskou podobně modelovaný; ramena shora oplechovaná a na čele provázená ploše profilovaným páskem; v ose štítu pravoúhlý vstup se zděným ostěním a šambránou; nad malý čtvercový větrací otvor. V přízemí vpravo portál s mírně stlačeným záklenkem; ostění zděné se šambránou; starší dvoukřídlová vrata s kosodélně skládanou výplní. Vlevo ještě jeden širší vchod se segmentovým záklenkem; zděné ostění se šambránou. V patře symetricky 3 na výšku obdélná okna; zděné ostění provází šambrána. J fasáda (dvorní) – sokl odlišený nátěrem. Korunní římsa není. Omítky hladké a nečleněné. Čelo trojúhelného štítu více předsazené líci fasády; v podhledu vyložení patrné 2 trámy (V-Z) obložené asi prkny a záklop z překládaných prken; štít bedněný ze svisle kladených prken a ukončený pod krytinou; v ose na výšku obdélné okénko. Při JV nároží opěrný pilíř s odstupňovaným čelem; na pultové stříšce bobrovky. V přízemí vlevo širší vstup se segmentovým záklenkem; zděné ostění; blíže středu ještě pravoúhlý vchod s omítnutým ostěním; vpravo zhruba čtvercové okno se zděným ostěním. V 1. patře uprostřed pravoúhlý vstup a po stranách na výšku obdélné okno; zděná ostění. Balkón v 1. patře tvořený deskou s průvlakem při jižním okraji; zábradlí z úzkých prken. Otvory ve 2. patře shodné jako o patro níže. Balkón 2. patra řešený stejně.