boží muka

Kamenické dílo zhotovené ze žuly sestává z dříku vrcholícího kaplicí. Složeno ze dvou kusů, v současné době od sebe oddělených – horní polovina s kaplicí leží na zemi vedle dosud stojící spodní poloviny dříku. Dřík má polygonální průřez, v polovině byl spojený skobami zapuštěnými do drážek a ve středu spojovacím kovovým trnem. Pata dříku hladká, bez patky, či snad patkou zapadlá do terénu. Kaplice nad čtvercovým půdorysem mírně předstupuje před profil dříku. Boční stěny členěny obdélnými vpadlinami, jejichž horní strana má tvar oslího hřbetu, orámování vpadlin vrcholí nad hmotou kaplice latinskými křížky. Ve středu horní strany kaplice vsazen kovový krucifix. Pozdně gotických božích muk se do dnešních dnů dochovalo nemnoho (na Domažlicku pouze v Otově, Horšově, Horšovském Týně a Tasnovicích). Boží muka u Poběžovic však jsou co do ztvárnění jedinečná a byť jsou méně náročně zpracovaná, lze sledovat analogie s božími muky pozdně gotického typu (první a druhá pol. 16. stol.), nacházejícími se v obcích Částkov, Lom u Tachova a Světce (vše okr. Tachov).